Sute de sălăjeni cu studii superioare, şomeri cu acte în regulă

Sute de sălăjeni cu studii superioare, şomeri cu acte în regulăDoar un sfert dintre şomerii înregistraţi cu studii superioare în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj şi-au găsit, anul acesta, un loc de muncă prin intermediul instituţiei. La ora actuală, Agenţia pune la dispoziţie doar aproximativ zece locuri de muncă vacante pentru şomerii care au absolvit o unitate de învăţământ superior.

Potrivit datelor furnizate de directorul executiv al instituţiei menţionate anterior, Romeo Sârca, de la începutul acestui an şi până în prezent, au fost înscrişi ca şomeri peste 560 de sălăjeni cu studii superioare. În cursul acestui an au fost înregistraţi în evidenţe un număr de 567 de şomeri cu studii superioare. Dintre aceştia, 136 au fost încadraţi în muncă, majoritatea în domeniile de activitate construcţii şi servicii, a precizat directorul AJOFM Sălaj. Potrivit acestuia, la finele lunii trecute se aflau în evidenţă 238 de şomeri înregistraţi cu studii superioare.

Însă, şposibilitatea ca aceştia să găsească un loc de muncă prin intermediul agenţiei este destul de redus. Pe parcursul acestui an, au fost puse la dispoziţia şomerilor un număr de 60 de posturi pentru care se solicită studii superioare, la această dată existând doar zece astfel de locuri de muncă.

Nici tinerii cu studii superioare care au absolvit anul trecut nu se pot lăuda că şi-au găsit multe locuri de muncă prin intermediul Agenţiei Forţelor de Muncă. Astfel, din cei 336 de şomeri absolvenţi 2010 cu studii superioare luaţi în evidenţă, doar 77 au fost încadraţi în muncă. La finele lunii trecute, în evidenţe se aflau încă înscrişi 44 de şomeri absolvenţi ai cursurilor de stat superioare de anul trecut.

Directorul AJOFM Sălaj explică numărul redus de şomeri cu studii superioare încadraţi în muncă prin faptul că o bună parte dintre cei înscrişi îşi retrag dosarele după finalizarea perioadei în care primesc indemnizaţia, iar o altă parte pleacă la muncă în străinătate. De asemenea, o altă cauză ar fi inflaţia de centre universitare fără acoperire în cererea din piaţa forţei de muncă. Integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii se face, în cel mai fericit caz, la patru luni de la absolvire, potrivit unui raport recent. Domeniile în care absolvenţii îşi găsesc cel mai greu un loc de muncă sunt ştiinţele naturii, dreptul, ştiinţele exacte şi silvicultura. Facultăţile cu cel mai mic număr de absolvenţi care lucrează în specialitatea pentru care s-au pregătit sunt ştiinţele umaniste şi ştiinţele socio-politice. Numărul şomerilor la nivel naţional ajunge în prezent la 493.000 persoane, din care circa 30.000 au studii superioare.

Leave a Comment