Sute de locuri de muncă disponibile în spațiul economic european

În aceste zile de sfârșit de an, angajatorii europeni au pus la bătaie mai multe locuri de muncă la care pot accesa și doritorii sălăjeni. Astfel, există la nivelul spațiului economic european oportunități de angajare pentru lucrătorii români care vor să muncească în spațiul economic european, unde sunt vacante 1.981 de joburi. Cele mai multe se găsesc în Spania, Germania, Marea Britanie, Olanda, Letonia și Irlanda.

În Spania, angajatorii dispun de 804 de joburi, din care 800 sunt de muncitor necalificat în agricultură, respectiv la cules de căpșuni, și patru ca tehnician turbine eoliene. Firmele germane vor să încadreze 486 de români, fiind vorba de 120 curieri, 80 de persoane la curățenie, 54 de electricieni, 55 de instalatori, 53 de sudori, 51 de lăcătuși, 13 mecanici în industrie, 11 lucrători în construcții și șase șefi de tură, plus câte patru posturi de cameristă șimecanic echipamente de prelucrare plastic și cauciuc. Tot aici mai sunt oferite câte trei joburi de instalator mașini, mecanic instalații sanitare, de încălzire și climatizare, mecanic precizie, mecanic proces (tehnologia materialelor plastice și a cauciucului) și mozaicar, precum și câte două posturi de operator mașini CNC, faianțar, măcelar și personal în domeniul gastronomiei de sistem.

Firmele din Germania mai dispun de câte un loc liber în aceste ocupații: bucătar, constructor de acoperișuri, constructor structuri din metal, fierar – betonist, lucrător finisaje în construcții, mecatronist vehicule, ospătar, specialist CNC, tâmplar, tehnician electronică sisteme de comutație și control, tencuitor și zidar. Și firmele din Marea Britanie au multe posturi vacante, respectiv 340. Din acestea, 200 le revin muncitorilor din industria piscicolă, 100 pentru curieri liberi profesioniști și 40 pentru infirmieri. În Olanda, sălăjenii pot accesa oferta cu 103 de locuri de muncă, fiind vorba despre 60 de posturi de operator la mașini și utilaje pentru fabricarea produselor alimentare, 25 de culegător ardei, zece de muncitor în grădinărit, cinci de muncitor în sere de flori, două de arboricultor și un loc de asistent manager.

Cine dorește să lucreze în Letonia poate consulta oferta ce cuprinde, în această țară, 80 de joburi. Din numărul total, câte 20 le revin instalatorilor, lăcătușilor mecanici, tencuitorilor și zugravilor. În Irlanda există 60 de posturi de îngrijitor de persoane, zece de asistent social, două de asistent medical și câte un loc de inginer electric și tehnician de întreținere. Pentru informații suplimentare, sălăjenii se pot adresa Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj, cu sediul în Zalău, strada Tudor Vladimirescu bloc P40, parter, unde un consilier EURES oferă îndrumare și informații suplimentare în privința acestor oferte.

 

 

Leave a Comment