Modificări la Start-up Nation 2018: antreprenorii vor putea solicita bani în avans

Antreprenorii care vor primi finanțare prin intermediul programului Start-up Nation 2018 vor putea cere un avans de 30 la sută din suma totală aprobată a proiectului. Aceasta este una dintre cele mai importante modificări aduse programului de finanțare de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA), oficializat de curând.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 108/2018 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii a apărut, la finele săptămânii trecute, în Monitorul Oficial și aduce câteva modificări față de programul de finanțare anterior.

Printre altele, conform Ordonanței, se oferă antreprenorilor posibilitatea de a solicita un avans de 30 la sută din suma totală aprobată a proiectului, imediat după semnarea acordului de finanțare.

În cadrul programului Start-up Nation 2018, ajutorul financiar nerambursabil este de 200.000 de lei și acoperă integral valoarea eligibilă a investiției. Anul trecut, beneficiarii aveau la dispoziție trei modalități de a implementa planurile de afaceri și a de intra în posesia banilor nerambursabili:

  • beneficiarul cheltuie bani proprii, achiziționează echipamentele, iar prin intermediul proiectului își recuperează aceste cheltuieli;
  • beneficiarul obține un credit bancar de tip punte, achiziționează echipamentele, iar fondurile nerambursabile decontate prin proiect vor fi plătite băncii pentru a stinge obligațiile contractuale;
  • furnizorul livrează echipamentele beneficiarului și așteaptă ca statul să deconteze echipamentele.

Modificarea propusă are rolul de a grăbi implementarea proiectelor și de a reduce costurile finanțării bancare. În cazul în care beneficiarul nu deține întreaga sumă din fonduri proprii, iar furnizorii nu sunt dispuși să crediteze societăți nou înființate, singura opțiune viabilă este cea a contractării unui credit bancar pe termen scurt. Astfel, obținând un avans de 30 la sută din întreaga valoare, beneficiarii vor avea nevoie să obțină un credit punte pentru diferența de 70 la sută din valoarea totală a proiectului.

Pentru a exemplifica discuția, să presupunem cu un beneficiar obține finanțare de 200.000 de lei pentru proiectul său. Imediat după semnarea acordului de finanțare el va putea solicita acordarea unui avans de 60.000 de lei, astfel că va avea nevoie să obțină din partea băncii un credit de tip punte de doar 140.000 de lei.

Introducerea posibilității de obține un avans de 30 la sută reduce costurile bancare, societatea având nevoie de un credit de tip punte mai mic. Totodată, comisionul perceput de către Fondul Național pentru Garantarea Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii va fi mai redus, fiind calculat la o valoare a creditului mai mică.

One Thought to “Modificări la Start-up Nation 2018: antreprenorii vor putea solicita bani în avans”

  1. Anonim

    Zalaul, jud. Salaj este avantajat din cauza saraciei in care se zbate, fata de judetele limitrofe ! Asa se explioca ca peste 150-200 de firme infintate pe jud. Cluj se muta pe Zalau/Salaj ca sa poata accesa acest program.
    Cei din Zalau/Salaj dorm, si asta din cauza lipsei d firme de consultant care sa-i ajurte sa aceseze aceste programe cu fonduri nerambursabile.

Leave a Comment