Sute de fermieri salajeni cer subventii

Sute de fermieri salajeni cer subventii

Fermierii din judet depun, in aceasta perioada, solicitari pentru subventiile la bovine. Potrivit informatiilor furnizate de Virgil Turcas, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Salaj, crescatorii de animale pot depune cererile de solicitare a primei pe exploatatie – specia bovine, pana la finele lunii august. La ora actuala sunt inregistrate la APIA Salaj 825 de cereri pentru un numar de 3.667 de bovine. Anul trecut salajenii au depus 4.194 de cereri, din care 4.078 au fost declarate eligibile, pentru 18.970 de animale, reprezentand o valoare de 7,7 milioane de lei.

Potrivit legislatiei in vigoare, pentru anul 2011, prima pe exploatatie se acorda, o singura data pe an, producatorilor agricoli inscrisi in evidenta APIA cu cod unic de identificare, in functie de efectivul de bovine inregistrat in Registrul national al exploatatiilor, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: exploatatia sa fie de minim trei capete de bovine; varsta bovinelor sa fie de minim sase luni; exploatatia sa fie inregistrata in Registrul national al exploatatiilor la data solicitarii primei.

Pot beneficia de prima pe exploatatie si persoanele fizice care in cursul anului 2011 si-au schimbat forma juridica conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare, si care figureaza inregistrate in Registrul national al exploatatiilor la datele de referinta cu exploatatii de minimum trei capete de bovine, cu varsta acestora de minimum 6 luni.

Fermierii arondati la centrele locale APIA – Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Jibou si Ileanda, pot depune cererile la sediile acestor centre locale. Ceilalti fermieri, inclusiv cei cu exploatatii nou infiintate dupa data de 31 ianuarie 2008, vor depune cererile la Centrul Judetean Salaj. Cererea trebuie sa fie vizata de asociatiile crescatorilor de animale legal constituite, care sprijina interesele crescatorilor de bovine, taurine si bubaline.

Doar doua zile pentru depunerea cererilor la motorina

Tot in aceste zile se preiau cererile trimestriale pentru motorina. Agricultorii salajeni pentru care a fost emis acordul prealabil pentru anul 2011, pentru motorina cu acciza redusa, trebuie sa depuna, la Centrul Judetean al APIA Salaj, cererea trimestriala, pana in 29 iulie 2011. Cererea se depune pana la finele lunii urmatoare trimestrului pentru care se solicita rambursarea si este insotita de o situatie centralizatoare privind cantitatile de motorina achizitionate in trimestrul respectiv, precum si documentele prevazute de Ordinul 126/2010 cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, alaturi de situatia centralizatoare, cererea trimestriala trebuie sa fie insotita de copii ale facturilor de cumparare a motorinei din trimestrul II a anului 2011.

Totodata, beneficiarii trebuie sa depuna dovada ca detin cont la Trezorerie. Potrivit datelor prezentate de directorul APIA Salaj, Virgil Turcas, la inceputul anului, la nivel de judet, a fost inregistrat un numar total de 176 de solicitari cu acord prealabil, din care, pana la aceasta data, s-au depus 90 de cereri pentru 114.500 de litri de motorina care reprezinta o valoare totala de 134.383 lei.

Alte articole

Leave a Comment