Stresul cauzat de pandemia de COVID-19. Cum putem să îi facem față mai ușor?

Pandemia de COVID-19 ne-a transformat total comportamentul de zi cu zi și reacțiile la situațiile firești. Dacă înainte de declararea pandemiei numărul celor care manifestau simptome asociate stresului cronic era unul mare, după ce am avut pandemie și SARS-CoV-2 s-a jucat cu mintea noastră cum a vrut, cazurile de stres cronic s-au multiplicat exponențial. Și așa am ajuns la un stres și forme de stres, la manifestări strâns legate de pandemie și de situația în care suntem puși zi de zi.

Stresul, în general vorbind, este un răspuns obișnuit la situații și evenimente care nu sunt întotdeauna pe placul nostru, nu le vedem sau percepem așa de simplu. Stresul este normal până în punctul în care nu generează anxietate și depresie. Când stresul e sever și factorul stresant nu dispare, ci se amplifică, putem să ne confruntăm cu manifestări psihologice foarte greu de gestionat. Sentimentul de tensiune emoțională și fizică intensă începe să devină mult prea compleșitor. Nervozitatea, frustrările, furia, toate duc la apariția unei forme a stresului comun. Uneori stresul e bun pentru că putem fi mai productivi și putem să respectăm deadline-uri, însa de multe ori stresul poate fi atât de distrugător încât viața noastră poate avea de suferit de pe urma instalării sale.

Problema

Spre deosebire de stresul cotidian, moderat, stresul cauzat de pandemia de COVID-19 poate avea cu totul alte caracteristici. Stresul „pandemic” este resimțit mult mai puternic, adesea avem manifestări fizice, psihicul este mereu gata să „explodeze” din cauza unor factori care continuă să îl bombardeze. De la știri alarmiste la cifre și cazuri tot mai severe de infectări cu SARS-CoV-2, la incertitudinile în privința locurilor de muncă sau ale viitorului familiei, toate contribuie la declanșarea stresului generat de pandemie, practic de noua realitate.

Stresul din pandemie, declanșat de ea, apare la orice vârstă, îi afectează mai ales pe cei vulnerabili și este foarte ușor de recunoscut. Persoanele care suferă de acest tip de stres sunt foarte iritate mereu, sunt „în gardă” la orice pas, nivelul de anxietate e uriaș, reacțiile sunt puternice, sentimentele și emoțiile sunt amplificate. Intervine de multe ori și izolarea doar pentru a nu mai avea de-a face cu factori care agravează senzația pe care stresul ne-o induce.

Și încă un lucru important de subliniat. Stresul care apare pe fondul pandemiei nu dispare imediat chiar dacă încercăm să facem ceva plăcut, relaxant, deconectant. El persistă, poate „trece” în subconștient pentru o vreme, dar poate reveni și mai puternic și mai greu de stăpânit. Practic, nu ai cum să scapi de stres atât timp cât trăiești într-o realitate pe care nu ai cum să o controlezi deloc și de care te temi, acum și pe viitor.

Reacțiile

Reacția corpului în momentul în care apare stresul este una simplă: se eliberează hormoni. Creierul e și mai alert când are hormoni, mușchii se încordează, pulsul crește. Stresul cronic se manifestă prin: tensiune arterială crescută, schimbări în funcționarea inimii, ritm cardiac crescut, anxietate greu de controlat, depresie sau anxietate. Manifestările fizice sunt o constantă a stresului „de pandemie”, printre ele fiind și: uitarea unor activități importante de făcut, durerile de cap, probleme sexuale, imposibilitatea concentrării și lipsa de energie, oboseală prea mare, randamentul scăzut, pierdere în greutate sau îngrășare peste masură.

Soluția

Soluții pentru a nu mai exista probleme cu stresul din cauza pandemiei sunt și vor fi foarte simplu de pus în practică. 

Pentru început trebuie să renunțăm la orice fel de schimbări majore în viață. Nu e momentul să faceți acei pași importanți la care ați tot visat de ceva vreme, îi puteți pune în perspectivă, pe “hold” până cand vă simțiți mai bine. Cu cât amânăm discuțiile sau gândurile care au legătură cu schimbări importante din viață, cu atât vom putea să facem față mai bine stresului din pandemie.

Rezolvarea conflictelor personale este o soluție de luat în seamă în această perioadă. Sedințele de la cabinetul de psihoterapie pot fi locul unde putem învăța să ne cunoaștem, să comunicăm mai bine, să înțelegem de unde apar conflictele interioare și cele exterioare în așa fel încât ele să poată fi rezolvate cât mai repede. Da, putem să depistăm conflictele și să încercăm să le aplanăm și de unii singuri, dar un psihoterapeut cu experiență știe cum să scurteze drumul către comunicare armonioasă cu ajutorul tehnicilor și strategiilor specifice. După aceste ședințe e foarte important să aplicăm tot ce ni s-a spus și să revenim la psihoterapeut până când conflictul nu mai este deloc prioritatea noastră.

Altă modalitate simplă de a scăpa de stresul generat de pandemie este implicarea în activități care ne fac plăcere. Nu contează ce fel de activități începem, contează să ne placă și să reușim să le facem cu plăcere, să ne relaxăm în timpul lor.

Când apar dificultăți în viața de zi cu zi și nu ai cum să adormi când se termină ziua, când nu mai avem poftă de mâncare sau suntem prea iritați, prea nervoși, ar fi cazul să mergem direct la psihoterapeut. 

Discuțiile cu un specialist sunt recomandate când există probleme în cuplu cauzate de restricțiile impuse de pandemie, când nu mai reușești să faci față muncii de acasă, având și familia mereu lângă tine. Ajungi la psihoterapeut și când ești frustrat și nu mai poți să ai o relație normală cu micuții, când nu te mai poți motiva să faci lucruri banale. 

Te simți vinovat, ești anxios mereu, ești singuratic și te izolezi ca să scapi de stres, nu mai știi cum să te împarți între atâtea sarcini? O soluție practică, atunci când localitatea în care te afli este în carantină și nu te poți deplasa la un cabinet, pentru a rămâne ancorat în realitate și să faci față stresului pot fi sedințele de psihoterapie online. Chiar dacă totul se desfășoară cu ajutorul internetului tehnicile, strategiile și instrumentele sunt deja testate și eficiente în lupta cu stresul sub îndrumarea unui profesionist. 

Numărul de sedințe variază, toate sunt personalizate, primești și cele mai bune sfaturi avizate.

Și nu trebuie să îți fie jenă sau rușine să recunoști că ai nevoie de psihoterapeut. Problema pe care o ai tu e ușor de tratat dacă discuți cu un specialist și NU EȘTI SINGUR pentru că o au alte milioane de oameni care încearcă să facă față unei situații nemaiîntâlnite și foarte imprevizibile, unei realități volatile.  

 

Leave a Comment