Se modifica regimul armelor si munitiilor

Se modifica regimul armelor si munitiilor

Pistoalele cu gaze vor putea fi detinute legal numai cu permis portarma, fiind totodata mai greu de obtinut, iar permisul de arma va trebui reinnoit inainte de a expira, in caz contrar, fapta fiind considerata infractiune. Sunt doar cateva dintre modificarile aduse legislatiei privind regimul armelor si munitiilor.

Potrivit unui comunicat de presa remis de Inspectoratul de Politie Judetean Salaj, incepand de astazi, Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor se modifica, urmare a aparitiei Legii nr. 117/2011, publicata in Monitorul Oficial 446 din 27 iunie 2011. Prin noul act normativ au fost modificate o serie de articole, altele au fost abrogate, fiind introduse si articole noi prin transpunerea Directivei 91/477/CEE a Consiliului din 18 iunie 1991 privind controlul achizitionarii si detinerii de arme. Astfel, din legislatia comunitara au fost preluate definitiile armei de foc, a pieselor si componentelor esentiale, a fabricarii si traficului ilicit de arme. De asemenea, au fost preluate prevederile referitoare la marcarea si dezactivarea armelor, precum si la activitatea armurierilor si intermediarilor, se arata in informatia de presa.

Printre modificarile operate se numara cele referitoare la valabilitatea permisului de arma, de cinci ani, instituindu-se obligatia titularului de a se prezenta pentru prelungire inainte de expirarea termenului. Nedepunerea armelor la un armurier autorizat in termen de zece zile de la expirarea valabilitatii permisului constituie infractiune.

O alta modificare se refera la pistoalele cu gaze care sunt introduse in categoria armelor neletale supuse autorizarii – care necesita permis de portarma, actualii detinatori avand la dispozitie sase luni pentru a se prezenta la structurile de arme in vederea verificarii si indeplinirii procedurilor specifice de autorizare. Pentru toate categoriile de arme neletale supuse autorizarii, respectiv arme de autoaparare cu bila de cauciuc, arme cu aer comprimat si arme cu gaze, s-au stabilit conditii mai restrictive privind procurarea si detinerea acestora, in considerarea persoanei solicitantului. Cu caracter de noutate, in textul legii sunt definite dispozitivele de paintball si replicile de arme tip airsoft, precizandu-se in mod expres ca aceste arme folosesc proiectile nemetalice.

Alte articole

Leave a Comment