Schimbări importante la legea zilierilor

Legea care reglementează activitatea zilierilor a fost modificată, iar noile norme vor intra în vigoare începând din 17 iunie. Angajatorii care lucrează cu zilieri vor fi obligați să asigure securitatea și sănătatea în muncă a muncitorilor și să ofere acestora, gratuit, echipamente de protecție. Aceeași lege stabilește că plata zilierilor se poate face și la sfârșit de săptămână, cu acordul celor două părți, și că tariful pe oră se va raporta la salariul minim brut pe țară. Cuantumul remuneraţiei brute orare nu poate fi mai mic decât 5,059 lei pe oră, iar după 1 iulie de 5,357 lei pe oră. Plata zilierilor se poate face și pe card.
Conform legii, activitatea desfășurată în aceste condiții nu conferă zilierului calitatea de asigurat, opțional, acesta poate încheia o asigurare de sănătate sau de pensie. Cu toate acestea, noile dispoziții propuse de Ministerul Muncii stabilesc că, în cazul unui accident soldat cu accidentarea zilierului, angajatorul va plăti toate cheltuielile aferente îngrijirii medicale a acestuia. Mai mult decât atât, tot angajatorul va plăti și costurile aferente înmormântării zilierului, însă doar dacă decesul se produce din vina sa.
Din 2013, și persoanele fizice autorizate și întreprinderile familiale pot lucra cu zilierii. Însă, odată cu schimbarea legii, nu mai pot fi angajați zilieri în domeniul curățeniei și al manipulării de marfă. Zilierul minor poate munci doar după la împlinirea vârstei de 16 ani. Prin excepţie, minorul cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani poate presta activităţi necalificate cu caracter ocazional numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali.
S-au modificat cuantumurile amenzilor, iar contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.
Raportul de muncă între zilier și beneficiar se stabilește prin acordul de voință al părților , fără încheierea unui contract individual de muncă.

Leave a Comment