Scandal la Adapostul de Noapte din Zalau

Scandal la Adapostul de Noapte din Zalau

Revoltat de faptul ca nu a fost primit in Adapostul de Noapte al muncipiului, un tanar de treizeci de ani ne-a semnalat faptul ca este obligat sa achite costul serviciilor din unitate. Conducerea unitatii sustine insa ca toti cei care sunt adapostiti in centru si inregistreaza venituri, au de achitat 30 de suta din valoarea hranei.

Tanarul a relatat ca in urma cu doua zile i s-a refuzat accesul in Centrul Social de Urgenta care include si Adapostul de Noapte din Zalau pe motiv ca nu a achitat costul hranei de care a beneficiat. Acesta a considerat ca nu este corect sa scoata bani din buzunar, deoarece se afla in situatie de risc si veniturile sale sunt extrem de mici.

Din cele aflate de la seful centrului, Darius Porumb, persoanei in cauza i s-a refuzat accesul in unitate din cu totul alte motive decat cele mentionate.

Cu unele mici intreruperi, tanarul acesta este beneficiar al serviciilor din cadrul adapostului de noapte din anul 2005. El ar fi trebuit sa stie, de atata vreme, care sunt regulile interioare si sa respecte conditiile valabile pentru toata lumea. Dar, fiind sub influenta bauturilor alcoolice, acesta a provocat, ca si altadata, un incident neplacut. Cei care consuma alcool sau stupefiante nu pot fi primiti in unitate. Din acest motiv i s-a refuzat accesul in adapost si nu pentru ca are datorii. Restanta protestatarului se ridica la 556 de lei, suma pe care el nu doreste sa o achite nici macar in rate asa cum au acceptat alti datornici, a spus seful centrului.

Reprezentantul centrului a admis ca, in baza Regulamentului de Organizare si Functionare aprobat prin hotarare de Consiliu Local, cei care realizeaza orice forma de venit platesc 30 la suta din valoare mesei acordate. Persoana care s-a adresat redactiei noastre beneficiaza de indemnizatie de 234 de lei lunar, din care ar trebui sa achite cate un leu pe zi contravaloarea hranei. Costul calculat pentru micul dejun si cina servita la Adapostul de Noapte nu depaseste 2,9 lei. In plus, regulamentul centrului mai prevede ca beneficiarii serviciilor sa aiba buletin de Zalau.

Din cele aflate de la Dorina Babos, directorul Directiei de Asistenta Sociala si Comunitara din cadrul Primariei Municipiului Zalau, 24 de persoane beneficiaza de serviciile Adapostului de Noapte din Zalau. Dintre acestea, opt persoane sunt pensionari, cinci au indemnizatii de handicap, trei primesc ajutor social, o persoana este in somaj, trei sunt salariati si doar patru nu realizeaza venituri. Din bugetul local se cheltuiesc zilnic cate 10,79 de lei pentru ingrijirea, hrana si cazarea fiecarui asistat. Directorul DASC a mentionat ca din aceasta valoare, cei care trec pragul adapostului beneficiaza de cina, mic dejun, igiena, deparazitare si asistenta medicala primara, consiliere psihologica si gazduire. Pentru zalauanii cu probleme sociale sunt alocate la parterul imobilului patru dormitoare (cate doua pentru barbati si femei), iar la etaj doua camere. Cei care bat la usa centrului sunt persoane care si-au pierdut locuinta sau care nu au din ce sa-si cumpere un spatiu de locuit. In mod exceptional, pot fi primiti in adapost si salajeni aflati in Zalau din motive medicale, care nu au unde innopta.

Leave a Comment