SC Tender SA spune Adio gipsului din Stana

SC Tender SA spune Adio gipsului din Stana

Consilierii locali municipali au decis, luni, retragerea concesiunii asupra terenului in suprafata de 164.400 de metri patrati situat in extravilanul Zalaului, in Stana, din favoarea SC Tender SA Timisoara, dupa ce firma respectiva nu a indeplinit clauzele stipulate in contractul incheiat cu Primaria Zalau. Mai exact, SC Tender SA nu si-a achitat redeventa datorata administratiei municipale, redeventa care este neachitata partial pe trimestrul IV 2010 si trimestrul I si II din acest an, cumuland in total peste 180 de zile de intarziere. In urma instintarii de plata trimisa de municipalitate, firma s-a angajat ca achita suma de aproximativ 114.000 de lei pana in 10 iunie 2011, lucru care nu s-a intamplat. Intrucat intarzierea la plata depaseste doua trimestre, consilierii zalauani au decis retragerea concesiunii.

Firma timisoreana nu a fost privita cu ochi buni de localnicii din Stana inca din 2008, cand a concesionat suprafata de 164.400 de metri patrati care reprezinta parcela Toplita pentru a fi exploatate resursele de gips care se gasesc aici. Astfel, localnicii s-au opus investitiei in valoare de un milion de euro pe care Tender SA urma sa o faca in Stana sustinand ca masinile care vor transporta gipsul le vor afecta locuintele si drumurile. Solutia gasita a prevazut ca masinile de mare tonaj sa foloseasca o alta ruta, peste culmea Mesesului si care sa ajunga direct la cariera. Cum construirea acestui drum a necesitat o investitie suplimentara, Tender a tot amanat inceperea exploatarii gipsului, astfel ca proiectul nu a fost niciodata pus in practica.

O alta problema ivita in ceea ce priveste parcela Toplita a vizat retrocedarile care au trebuit facute in extravilanul Zalaului, potrivit legislatiei in vigoare, si care ar fi putut atinge suprafata concesionata firmei timisorene. La vremea respectiva, primarul Radu Capilnasiu a declarat ca parcela Toplita va fi avuta in vedere pentru puneri in posesie numai daca administratia locala nu va avea o alta solutie. Aspectul unor posibile retrocedari pe respectivul amplasament a fost dezbatuta in 2008 intr-o sedinta ordinara, dar consilierii locali nu au revenit asupra hotararii de acordare a dreptului de concesiune catre SC Tender SA.

Cariera de gips de la Stana este una din cele patru de acest fel existente in Romania, iar pentru exploatarea ei, redeventa ce a trebuit achitata de SC Tender SA a fost de 2 euro pe metrul patrat, suma trebuind achitata in zece ani.

Alte articole

Leave a Comment