Nici jumatate din grau nu a fost recoltat

Nici jumatate din grau nu a fost recoltat

Fermierii salajeni au obtinut, anul acesta, productii mai mari la orz decat la cultura de grau. In ciuda vremii nefavorabile, a secetei din toamna si inghetului repetat din iarna, agricultorii din judet au recoltat cu peste 100 de kilograme la hectar mai mult orz si orzoaica decat grau.

Potrivit informatiilor furnizate de Ioan Bujita, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, la aceasta data, actiunea de recoltare a orzului in Salaj a fost finalizata. Au fost insamantate 5.075 de hectare cu orz, mai mult fata de anul trecut si s-a inregistrat o productie medie de 2.700 de kilograme la hectar, fata de media din anul 2010 de 2.400-2.500 de kilograme la hectar. Cantitati mai mici s-au recoltat anul acesta, respectiv, in medie 1.700-2.000 de kilograme la hectar, in cazul suprafetelor mici de la gospodariile populatiei, unde nu s-au aplicat tratamente pentru combaterea buruienilor.

Tot graul va fi recoltat in cateva zile

Recoltarea graului a demarat si in Salaj, unde s-a inregistrat, conform aprecierilor sursei citate, o medie de 2.600 de kilograme de boabe la hectar, fata de 2.500 de kilograme la hectar cat s-a adunat, in medie, anul trecut. Din totalul de 6.760 de hectare insamantate cu grau in Salaj, recoltarea s-a incheiat doar pe 2.600 de hectare. Speram ca productia medie la hectar va creste, doarece recoltarea graului este in toi si mai sunt in lucru suprafete mari de teren. A fost finalizata actiunea in zona Sarmasag, pe Valea Somesului in imprejurimile comunei Galgau, in zona orasului Jibou, a comunei Somes Odorhei si la Camar. Nu s-a terminat recoltarea graului de pe suprafetele de la: Cizer, Pria, Sig, Buciumi, Almasu, Hida, Balan, Marca, a precizat Ioan Bujita.

La triticale, recoltarea s-a finalizat doar pe 39 la suta din suprafete, respectiv pe 520 de hectare din totalul de 1.332 de hectare insamantate. Productia medie inregistrata la triticale este de 2.680 de kilograme la hectar. Directorul DADR Salaj a estimat ca este posibil ca la sfarsitul acestei saptamani sa fie finalizata actiunea de recoltare in tot judetul, in cazul in care nu vor fi precipitatii intense.

10 la suta din culturile de porumb sunt amenintate de seceta

Agricultorii salajeni au insamantat in total 22.975 de hectare cu porumb. Porumbul de pe suprafete mici, insumand 8-10 hectare aflate in Cizer, Pria, Sancraiu Almasului, Almas, Cuzaplac au fost afectate de grindina de saptamana trecuta. Pe de alta parte, potrivit aprecierilor lui Ioan Bujita, peste 10 la suta din cultura de porumb din judet, mai exact, 2.000 de hectare, ar putea fi compromisa de seceta, cu toate ca la aceasta data, cultura este foarte frumoasa.

40 de hectare din bazinul superior al raului Somes (in zona comunei Gilgau), 50 de hectare din bazinul inferior la Somesului spre Somes-Odorhei, alte 40 de hectare din zona Cosei, Salatig, precum si 20-30 de hectare de la Sig si Fizes reprezinta suprafetele cele mai afectate de lipsa precipitatiilor din ultima perioada. O productie foarte mare ar putea fi obtinuta, dupa estimarile sursei citate, in zona Sarmasag, la Nusfalau, Carastlec, Camar, Letca, Ileanda, Babeni, Surduc. Aici am putea spune ca salajenii detin culturi de porumb demne de expozitiile de profil. Un exemplu elocvent in acest sens l-ar putea constitui ferma Salvadore, din zona Bobota, Maeriste, Sarmasag, Supur, care a insamantat 2.000 de hectare cu porumb si unde cred ca productia va fi una foarte buna, a afirmat directorul DADR Salaj.

Salajenii nu vor avea mere

Productia de mere din acest an va fi foarte scazuta in Salaj. Ioan Bujita a aratat ca cantitatea de mere care se va recolta in toamna nu va ajunge nici la 40 la suta din productia anului trecut, fructele fiind afectate de inghetul tarziu, din luna mai. Fermele care vor inregistra recolte scazute anul acesta sunt cele de la Simleu si din Zauan. In schimb, productii bune se estimeaza a fi la prune, mai ales in bazinul Vaii Agrijului (superior), a raului Crasnei, a Vaii Almasului si in zona Sarmasag.

Semne bune pentru cartofi

La cultura cartofului interlocutorul nostru a estimat ca va fi depasita productia de anul trecut, stiind ca anul acesta cultivatorii salajeni nu s-au confruntat cu mari probleme si nici cu invaziile gandacilor de Colorado. Au fost insamantate 6.570 de hectare cu cartofi, dar inca nu avem date concrete referitoare la productia din acest an pentru ca salajenii nu au recoltat cartofi timpurii pentru vanzarea pe piata (cei care vand cartofi noi in Salaj sunt comercianti sau agricultori veniti din tara). Nu doar pentru cartofi sunt semnale bune, ci si pentru leguminoasele din camp sau pentru furaje. Baza furajera pentru animale va fi asigurata cu certitudine, cel putin la nivelul anului trecut, avand in vedere faptul ca 14.000 de hectare sunt cultivate cu plante de nutret, a mentionat Ioan Bujita.

Leave a Comment