Satul din Sălaj în care este folosit Codul Morse și de unde sunt emise semnale radio spre Lună

Brusturi este satul din comuna Creaca unde se află Muzeul „Radio Nostalgia”, locul unde se află una dintre cele mai mari colecții de aparatură radio din România, dar și de tehnică de transmisie și radioamatorism. Muzeul a fost înființat de Florian Ungur, ofițer în rezervă.

Pasiunea lui a apărut în copilărie, iar de atunci a tot crescut și a ajuns o parte importantă din viața colecționarului. Muzeul găzduiește zeci de aparate de radio funcționale, unele vechi și foarte vechi. Cel mai „bătrân” aparat de radio din colecție a fost fabricat în 1928 și este perfect funcțional. În muzeu se mai află și peste o sută de manipulatoare Morse, niște mici generatoare de semnale folosite în acest sistem de comunicare.

Cea mai veche piesă a fost fabricată în 1931 și a aparținut trupelor Wermarcht, mi-a povestit Florian Ungur. Proprietarul muzeului știe să folosească această modalitate de comunicare de câteva decenii și încă o mai utilizează în radioamatorism. Mi-a și făcut o demonstrație. A transmis un mesaj prin semnale Morse, iar în câteva secunde a primit un răspuns de la un radioamator din Germania. Nu mi-a venit să cred. Bărbatul a colecționat toate aceste piese de-a lungul a zeci de ani. Pe unele le-a cumpărat, le-a găsit în târguri, în colecții private, a studiat și încă studiază mult, are sute de publicații tehnice despre radioamatorism și istoria radioului în lume. Am rămas impresionat.

În incinta muzeului se află o încăpere pentru studiu, locul unde Florian citește, se documentează, aici petrece uneori și câte o zi întreagă, comunică în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, vorbește cu radioamatori din America de Sud, chiar și din Australia. Am ieșit în curte, iar colecționarul mi-a arătat noua lui antenă pe care a montat-o în grădina gospodăriei. Este o antenă specială care trimite semnale radio ce se reflectă pe lună și se întorc pe Pământ, iar asta îi facilitează radioamatorului să comunice mai ușor cu oameni de pe întreg Pământul, cu pasionați de radioamatorism. Am rămas fără glas. Felicitări, Florian Ungur! Acest muzeu merită vizitat. Îl găsiți în Brusturi, la numărul 81, dar și virtual pe radionostalgia-brusturi.ro.

One Thought to “Satul din Sălaj în care este folosit Codul Morse și de unde sunt emise semnale radio spre Lună”

  1. […] Brusturi este satul din comuna Creaca unde se află Muzeul „Radio Nostalgia”, locul unde se află una dintre cele mai mari colecții de aparatură radio din România, dar și de tehnică de transmisie și radioamatorism. Muzeul a fost înființat de Florian Ungur, ofițer în rezervă. Pasiunea lui Florian Ungur pentru radio a apărut în copilărie, iar de atunci a tot crescut și a ajuns o parte importantă din viața colecționarului. Muzeul găzduiește zeci de aparate de radio funcționale, unele vechi și foarte vechi. Cel mai „bătrân” aparat de radio din… Citeste mai mult […]

Leave a Comment