Salubrizarea Simleului arde buzunarele populatiei

Primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, a oferit, ieri, intr-o conferinta de presa, informatii despre Serviciul de Politie Comunitara, care functioneaza in cadrul Primariei incepand cu luna aprilie. Intrucat, in urma concursului organizat pentru ocuparea celor 12 posturi de agenti comunitari, in martie au fost ocupate doar opt posturi, concursul va fi reluat in mai. Tot in luna urmatoare va avea loc si concursul pentru desemnarea unui sef al Politiei Comunitare, pana atunci fiind delegat un sef de catre primar.

Despre cea mai grava problema a orasului – inchiderea gropii de gunoi in 2009, primarul a spus ca inca se cauta fonduri in acest sens, intrucat bugetul local nu poate suporta cei 700.000 de lei necesari. Simleul este, de altfel, primul din cele patru orase salajene care va trebui sa isi inchida deponia si care va avea nevoie de o alternativa. Strategia pe care o gandesc autoritatile la nivel de judet va ramane, insa, in opinia lui Turcas, fara rezultat, din cauza ca este putin probabil sa se amenajeze un punct de tranzit al deseurilor la Crasna sau Nusfalau. Ca urmare, singura varianta pe care o vor avea simleuanii este transportarea si depozitarea deseurilor in deponia de la Criseni. Lucrul nu va fi deloc simplu de indeplinit, cu atat mai mult cu cat calculele facute arata ca doar transportul gunoiului va usura bugetul local de 47.000 de lei in fiecare luna.

In prezent, salubrizarea Simleului revine firmei Salubris Slatina, care primeste pentru serviicile prestate 130.000 de lei anual. In urma contractelor individuale incheiate cu cetatenii, acestia platesc agentului economic 2.4 lei/luna pentru ca deseurile sa le fie ridicate de langa blocuri. Cu toate cu autoritatile locale si cetatenii se declara multumiti de salubrizarea orasului, taxa platita de simleuani ramane ridicata, fiind cu aproape 0.5 lei mai mare ca in Zalau.

Alt subiect abordat de Turcas ieri a privit solicitarile unor cetateni de a amenaja un drum care sa permita bovinelor detinute de simleuani sa ajunga la pasune fara a tranzita orasul. Primele discutii in acest sens intre cetateni si autoritatile locale au avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, cand aproximativ 30 de locuitori ai strazii Aurel Vlaicu l-au abordat pe primar in fata sediului Primariei. Oamenii s-au declarat nemultumiti din cauza ca vacile intregului oras trec pe strada lor zilnic pentru a ajunge pe pasune. Pentru a rezolva situatia, autoritatile locale vor amenaja un drum in partea dinspre vii a Simleului, in zona strazilor Ialomitei si Horea. Investitia va presupune pietruirea accesului respectiv si realizarea unor garduri din sarma ghimpata, pentru ca animalele sa nu intre pe terenurile private.

Leave a Comment