Sălăjenilor nu le pasă de examenul trichineloscopic

 

Am păşit în luna decembrie şi, în câteva zile, atmosfera de sărbători se va amplifica prin colinde, brazi scoşi la vânzare pe trotuare, instalaţii luminoase şi liste interminabile de cumpărături. În special, liste de bucate, pentru că, fiind un popor gurmand, românii au mese îmbelşugate de sărbători, în ciuda crizei care încă bântuie prin buzunare. Este un timp când fiecare pune la bătaie chiar şi ultimul bănuţ pentru a gusta din cârnaţi, tobă, caltaboşi, piftie şi sarmale, toate mâncăruri preparate pe bază de carne de porc.

Aşadar, s-a dat startul la sacrificarea porcilor în bătăturile sălăjenilor, lucru cu care ne-am obişnuit în fiecare decembrie. Îngrijorător este, însă, faptul că şi în 2012, la fel ca în anii anteriori, recomandările şi avertizările inspectorilor sanitar-veterinari în privinţa achiziţionării cărnii sau a preparării ei se lovesc de nepăsarea ori indolenţa populaţiei.

Statisticile Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj din ultimii 5 ani arată că mai puţin de zece la sută din familiile care sacrifică porcine au făcut examenul trichineloscopic al cărnii, înainte de a o consuma, procentul fiind extraordinar de mic. Directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin, găseşte situaţia mai mult decât îngrijorătoare, în condiţiile în care Sălajul s-a confruntat în ultimii ani cu mai multe cazuri de trichineloză, ultimele în 2012. „Deşi au posibilitatea de a proteja împotriva acestei boli, sălăjenii nu sunt atenţi, nu o fac. Este un examen care se realizează foarte uşor, iar oamenii trebuie să aducă doar o bucată de muşchi la laborator. Rezultatul este dat în doar 15 minute, iar preţul care trebuie achitat este de 7 lei, la fel ca anul trecut. Cu toate acestea, prea puţini din cei care sacrifică porci se prezintă la circumscripţiile sanitar-veterinare ori la laboratorul nostru pentru a solicita examenul respectiv”, a spus Mircea Martin.

Potrivit sursei citate, cetăţenii pot solicita şi efectuarea examenului pentru depistarea pestei porcine, care este gratuit, dar dă siguranţă consumatorului că alimentul consumat nu prezintă niciun risc. Pentru a veni în sprijinul populaţiei, în circumsscripţiile sanitar-veterinare a fost deja stabilit un program pentru asigurarea permanenţei. „Am avut în Sălaj cazuri de trichineloză chiar şi în acest an. O familie de şase persoane din localitatea Carastelec a ajuns la spital, în aprilie, după ce a consumat preparate din carnea unui porc infestat cu Trichinella Spiralis. Nu este de glumit cu această boală, pot apărea multiple probleme de sănătate”, a spus Mircea Martin.

Potrivit sursei citate, familia din Carastelec nu includea copii. Oamenii au cumpărat recent porcul de la un intermediar neautorizat pentru comerţul cu animale, din judeţul Bihor, l-au sacrificat şi au preparat carnea fără a efectua examenul trichineloscopic. Cum ulterior au dezvoltat stări de rău, oamenii s-au prezentat la Urgenţă, fiind spitalizaţi. Inspectorii sanitar-veterinari au luat mostre din preparatele din carne consumate de familie şi au efectuat analize epidemiologice, acestea confirmând că animalul era infestat cu Trichinella Spiralis. Întreaga cantitate de carne şi produse din carne de la domiciliul familiei a fost ridicată în vederea distrugerii.

Simptome multiple

Trichineloza este cauzată de viermele nematod Trichinella Spiralis, ale cărui larve pătrund în organismul uman prin ingestia de carne infestată şi incomplet preparată termic. Perioada de incubare este de aproape două săptămâni, iar manifestările clinice depind de cantitatea de larve infestate, dar şi de starea imunitară a fiecărei persoane. Primele simptome care trebuie să atragă atenţia sunt tulburările intestinale, senzaţiile de greaţă, durerile abdominale difuze, diareea apoasă, care cedează spontan în una-două zile. Persoanele infestate prezintă şi mialgii, cefalee, febră, somnolenţă sau agitaţie, dificultăţi la mers, la echilibru şi au erupţii cutanate, toate fiind indicii pentru trichineloză. Boala nu trebuie tratată cu superficialitate, în condiţiile în care sepoate ajunge la complicaţii severe de ordin neuropsihic, cu meningite, encefalite, hemipareze, paralizii de nervi cranieni sau psihoze. De asemenea, pot fi afectaţi plămânii, creierul şi rinichii, nefrita şi glomerulonefrita fiind posibile urmări ale trichinelozei nedepistate la timp.

Diagnostic prin biopsie musculară

Dacă în urma analizelor, pacientul prezintă leucocite mărite, VSH uşor crescut, modificări ale enzimelor musculare, ale electromiogramei şi electrocardiogramei, dar şi reacţii serologice, care se bazează pe decelerarea anticorpilor circulanţi şi a stării de hipersensibilitate faţă de parazit, diagnosticul e trichineloză. Totuşi, cea mai sigură metodă de diagnosticare este biopsia musculară, care relevă larvele de Trichinella. Rezultatul biopsiei este condiţionat de intensitatea infecţiei şi momentul efectuării biopsiei, în raport cu durata infestării (se efectuează în cursul săptămânii a treia sau a patra de boală).

Boala este una tratabilă, dar contează mult momentul diagnosticării. Cu cât parazitul este depistat mai repede, cu atât riscul apariţiei complicaţiilor este redus.

În sezonul rece trecut, aproximativ 400 de sălăjeni au prezentat probe de carne la DSVSA pentru efectuarea celor două examene specifice.

3 Thoughts to “Sălăjenilor nu le pasă de examenul trichineloscopic”

  1. Anonim

    Fa tu cu 7 leima obdeala ,tu care esti inbuibat din furtisaguri noi Dr din terenvom face cu 20.

  2. Ion

    Caligula imperator,
    Si-a numit calul senator
    Ungureanu mai sinistru
    Si-a numit Bo(u)de ministru.

  3. usl porcii

    usl porcii usl porcii usl porcii usl porcii usl porcii usl porcii usl porcii usl porcii usl porcii usl porcii usl porcii usl porcii usl porcii usl porcii

Leave a Comment