Salajenii vor fi amendati pentru terenurile nelucrate

Salajenii vor fi amendati pentru terenurile nelucrate

Agricultorii salajeni pot primi amenzi pentru terenurile agricole nelucrate. Valoarea minima a sanctiunii este de 200 de lei pentru fiecare hectar si creste in functie de numarul anilor in care pamantul a fost lasat in paragina.

Initiatorii Ordonantei de Urgenta prin care se vor da amenzi pentru detinatorii de parloaga sustin ca, in prezent, la nivelul intregii tari, suprafata agricola necultivata reprezinta intre 10 la suta si 15 la suta din totalul terenurilor agricole. Proiectul OUG stabileste si obligatiile detinatorilor de terenuri, a persoanelor imputernicite sa constate nerespectarea obligatiilor detinatorilor de terenuri si a nivelului sanctiunilor aplicate detinatorilor de terenuri in cazul nerespectarii obligatiilor.

Specialistii agricoli arata ca din categoria terenurilor nelucrate fac parte: terenurile arabile, pajistile permanente, culturile permanente cu destinatie agricola care au fost utilizate anterior ca suprafata agricola sau alte tipuri de terenuri neagricole, extravilane sau intravilane, care in cursul anului de referinta pentru ancheta, nu mai este lucrat si nu participa la sistemul de rotatie a culturilor. Proprietarii de terenuri sunt obligati sa respecte urmatoarele standarde: sa intretina pajistile permanente prin asigurarea unui nivel minim de pasunat sau prin cosirea lor cel putin o data pe an. Totodata, detinatorii de suprafete agricole trebuie sa evite instalarea vegetatiei nedorite pe terenurile agricole sau pe terenurile neagricole extravilane inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite in scopul productiei. Agricultorii, care nu vor respecta aceste reglemetari, risca sunt pasibil de amenda in valoare de 200 lei/ha pentru primul an, 300 lei/ha pentru al doilea an si 400 lei/ha incepand cu al treilea an consecutiv de contraventie.

Persoanele in varsta sau bolnave nu vor plati amenzile pentru detinerea de teren nelucrat. Proiectul ordonantei prevede ca proprietarii de terenuri care si-au pierdut capacitatea de munca, dovedita pe baza de documente medicale, din cauza de batranete, forta majora, sau din alte motive neimputabile lor nu vor fi sanctionati. Nu se vor primi amenzi nici pentru curtile aferente constructiilor, terenurile cu destinatie forestiera sau suprafetele aflate permanent sub ape.

Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, Ioan Bujita, a sustinut ca aceasta initiativa este binevenita.

Este o masura foarte buna si sunt de acord cu orice demers care duce la reintrarea terenului arabil in circuitul agricol productiv. Aceasta initiativa trebuie corelata cu acordarea subventiilor, astfel incat sa nu beneficieze de sprijin de la stat acelasi om care este si amendat. Cei care sunt in varsta pot fi sprijiniti de primariile de care apartin in vederea incheierii contractelor de arendare a pamanturilor nelucrate in conditii corecte si legale, a aratat Ioan Bujita.

La nivel de judet, pentru 56 la suta din terenuri se acorda subventii prin Schema de ajutor pe suprafete. Virgil Turcas, directorul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura Salaj ne-a informat ca anul acesta s-au primit 24.702 de cereri pentru subventii pentru o suprafata totala de 135.000 de hectare. Conform datelor statistice, suprafata judetului este de 239.394 de hectare. Diferenta intre suprafata totala a Salajului si cea pentru care s-au primit subventii, asa cum a subliniat Virgil Turcas, nu reprezinta parloaga, ci terenuri sub limita eligibilitatii sau suprafete pentru care fermierii nu au dorit sa solicite sprijin financiar, si mai putin terenuri nelucrate.

Leave a Comment