S-a dublat numarul politistilor de proximitate

S-a dublat numarul politistilor de proximitate

Numarul politistilor de proximitate din judetul Salaj aproape ca s-a dublat, incepand cu luna iunie, potrivit conceptului de reorganizare a activitatii politiei de ordine publica in mediul urban, aprobat in luna iunie. Odata cu majorarea fortelor de ordine din acest compartiment, s-a extins si sectorul de activitate al acestora pe cauze penale.

Ofiterul coordonator al Politiei de Proximitate din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Constantin Dida, ne-a declarat ca numarul de posturi pentru politistii de proximitate a crescut la 23. Prin reorganizarea structurilor de ordine publica din mediul urban, Politia de Proximitate s-a redimensionat de la 12 la 23 de lucratori. Mai mult, competentele politistilor de proximitate s-au extins, devenind politisti judiciari care pot solutiona cauze penale la plangerea cetateanului, a declarat Constantin Dida. Astfel, la nivelul municipiului Zalau, numarul politistilor de proximitate a crescut de la opt la 12, in Simleu Silvaniei – de la doi la patru lucratori, in Jibou – de la unul la patru, iar in Cehu Silvaniei numarul a crescut de la unul la trei politisti de proximitate.

Dupa cum afirma inspectorul general adjunct al Inspectoratului General al Politiei Romane, Alexandru Tanco, in vizita sa la Zalau, in ceea ce priveste largirea competentei politistului de proximitate in mediul urban, politistul de proximitate va fi specializat pe parte de consiliere, pe partea de sprijin, de dialog si de indrumare, dar si pentru instrumentarea cauzelor penale. Este vorba de dosare la plangere prealabila, gen lovire, distrugere, tulburare de posesie si cateva infractiuni de mica criminalitate.

Scopul politistului de proximitate este de a preveni eventualele evenimente neplacute, de a ajuta omul, de a-l indruma sa gaseasca o cale cat mai scurta pentru rezolvarea problemelor care il apasa, in fond, ii revine rolul de a castiga prietenia si increderea cetateanului. Obiectivul reorganizarii Politiei de Proximitate il constituie cunoasterea indeaproape a agentului de proximitate de catre populatie, in sectorul sau de activitate, pentru a putea oferi servicii de calitate, conforme cerintelor societatii.

In ceea ce priveste reorganizarea politiei rurale, la nivelul judetului Salaj vor fi infiintate opt sectii de politie, la fiecare fiind arondate intre cinci si zece posturi comunale. Toti cei 142 de lucratori incadrati vor fi repartizati atat in sectii, cat si la posturi, nefiind programate disponibilizari. Reorganizarea posturilor de politie comunale din judet ar putea fi pusa in aplicare incepand din lunile august-septembrie, anul curent. Sectiile de politie se subordoneaza sefului politiei municipale sau orasenesti din municipiul sau orasul in care se afla sediul parchetului in arondarea caruia se afla. Prin urmare, sectiile Crasna, Nusfalau si Sarmasag sunt arondate orasului Simleu Silvaniei, sectiile Zalau si Sanmihaiu Almasului sunt in subordonarea municipiului Zalau, iar sectiile Jibou, Ileanda si Hida apartin orasului Jibou. Aceasta reogranizare presupune asigurarea permanentei a minim doi politisti pe fiecare sectie in parte.

Alte articole

Leave a Comment