România, cel mai mic număr de autoturisme din UE raportat la populaţie

Cu 645 de maşini la mia de locuitori, Cipru ocupă locul al 3-lea între ţările UE cu cele mai multe autoturisme raportate la populaţie, potrivit datelor Biroului European de Statistică (Eurostat). Luxemburgul deţine prima poziţie de 30 de ani cu 681 de maşini, urmat de Italia pe locul al 2-lea cu 663 de vehicule la mia de locuitori, potrivit Hotnews.

Datele se referă la anul 2019 şi conform acestora, cele mai mici procente de autovehicule se înregistrează în România, cu 357 de maşini la mia de locuitori, urmată de Letonia cu 381 de maşini şi Ungaria cu 390 de maşini.

Cel mai mare număr de autoturisme a fost înregistrat în Germania, unde sunt aproape 48 de milioane de autoturisme, urmată de Italia cu 40 de milioane de autoturisme şi Franţa cu 32 de milioane de autovehicule.

Între 2015 şi 2019 cea mai mare creştere a numărului de autoturisme a fost înregistrată în România (+ 34%), urmată de Lituania (+20%), Ungaria (+19%), Slovacia şi Polonia (ambele +18%). Singurul stat membru al UE care a înregistrat o scădere a numărului de autoturisme în perioada analizată a fost Bulgaria (-11%).

De notat că mai multe state membre UE au raportat un număr mare de autoturisme „vechi”, adică mai vechi de 20 de ani. Cele mai mari procente de autoturisme vechi s-au înregistrat în Polonia (37,9%), urmată de Estonia (31,5%), Finlanda (26,9%) şi Lituania (22,6%).

În schimb, majoritatea maşinilor noi, adică sub 2 ani, erau înmatriculate în Irlanda (28,8%), Luxemburg (23,7%), Belgia (22,9%) şi Danemarca (22,6%).

De remarcat că în ultimii ani multe ţări au oferit programe de susţinere a achiziţionării de maşini noi cu emisii reduse, asigurând totodată retragerea maşinilor vechi. Scopul general al acestor programe este reînnoirea parcului de autoturisme cu emisii mai scăzute de noxe, stimulând în acelaşi timp economia.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment