Rezultatul anchetei DSVSA Sălaj: telemeaua de Jibou nu i-a îmbolnăvit pe copiii din Argeş

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj confirmă faptul că la fabrica de prelucrare a laptelui din Jibou, nu există nici un element care să confirme contaminarea cu E-coli a produsului „telemea de vacă Someş” care a ajuns şi în judeţul Argeş, fiind consumat de 40 de elevi care sunt internaţi în spital cu probleme digestive. „Ca urmare a alertei rapide de către DSVSA Argeş din care rezultă suspiciunea că un episod de toxiinfecţie alimentară la copii a fost cauzată de lotul șapte din sortimentul Telemea vacă Someş, produsă de un Centru de prelucrare a laptelui, independent, din judeţul Sălaj precizăm că unitatea aplică şi respectă procedurile de bune practici de producţie şi igienă bazate pe principiile HACCP (abreviere a expresiei din limba engleză Hazard Analysis. Critical Control Points care se poate traduce. Analiza riscurilor. Puncte critice de control). Prin programul de autocontrol au fost realizate analize de laborator privind igiena procesului tehnologic şi analize privind siguranţa produselor fabricate, toate rezultatele fiind încadrate în parametrii microbiologici corespunzători”, a precizat Vasile Chindiriş – purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj. În timpul anchetei la unitatea de producţie, 10 – 13 martie, au fost recoltate probe pentru examen de laborator din lotul imediat următor lotului incriminat (lot 10), iar rezultatul analizelor se încadrează în parametrii microbiologici corespunzători. „Prin urmare, nu există elemente din care să rezulte contaminarea pe fluxul de producţie, nu au fost identificate persoane din rândul salariaţilor ca posibili factori de contaminare a produselor şi ancheta este în desfăşurare pentru finalizarea şi închiderea alertei”, a adăugat reprezentantul DSVSA Sălaj.
Reamintim cititorilor noştri că, în cursul zilei de joi, 10 martie, inspectorii DSVSA Sălaj au demarat o anchetă pentru prelevarea unor probe la o fabrică de prelucrare a laptelui din Jibou. Şi asta la solicitarea DSVSA Argeş, care a descoperit că printre alimentele consumate de elevii de la o Şcoală din Piteşti, internaţi la spital cu probleme digestive, s-a aflat şi un sortiment de brânză telemea produs la o fabrică de prelucrare a laptelui din Jibou.Fabrica din Jibou a livrat în mai multe judeţe din ţară o cantitate de 2.169 de kilograme de brânză telemea. Din cantitatea livrată, în Piteşti, la o unitate de depozitare au ajuns 1.050 de kilograme de brânză telemea, care apoi a fost distribuită la o firmă de catering care asigura mâncarea elevilor internaţi în spital. De precizat este faptul că, firma de prelucrare şi procesare a laptelui din Jibou are zeci de contracte de furnizare cu mai multe instituţii publice, printre care cantine şcolare şi unităţi sanitare, iar acesta a fost primul incident de acest gen, suspiciune, în care sunt implicate produsele fabricate la Jibou.
Contaminarea, s-a produs, cel mai probabil. Reprezentanţii DSVSA Sălaj spun că unitatea de catering, care asigura masa elevilor îmbolnăviţi, a fost sancţionată pentru modul incorect de manipulare a alimentelor.

2 Thoughts to “Rezultatul anchetei DSVSA Sălaj: telemeaua de Jibou nu i-a îmbolnăvit pe copiii din Argeş”

  1. Tăunul

    Culmea democraţiei, niciun patron nu este vinovat dar, totuşi, elevii se îmbolnăvesc pe capete datorită unor produse infestate. Cu siguranţă, produsele au venit de pe Marte !

  2. ray

    CAUTAM URGENT COLABORATORI EXTREM DE SERIOSI PENTRU LUCRU LA DOMICILIU. Cerem cunostinte minime de navigare pe internet, circa 2-3 ore pe zi.Este un proiect de anvergură națională care vizează piața mondială a cărților în format digital,ca și piața națională a cărților în format tipărit. Oferim contract de comision si instruire pas cu pas, gratuita. Selectam oameni foarte seriosi !!! Schimbarea incepe cu tine !!! Vrei sa castigi precum cei din occident ? Acest proiect vizează piața Americană a cărților electronice și se poate lucra de ORIUNDE din țară și din străinătate. HOLLYWOODUL sa pregatit sa ne intampine cu bratele deschise !!! Suntem peste 9000 de oameni in proiect si te vrem pe tine alaturi de noi !!! VETI PRIMI SI O DOVADA A UNUI COMISION INCASAT. Pentru a primi mai multe detalii, trimite cuvântul PROIECT la una din adresele de email : mariarotaru49@yahoo.com

Leave a Comment