Reducerea perioadei de concediu maternal ar duce la scaderea natalitatii

Reducerea perioadei de concediu maternal ar duce la scaderea natalitatiiPeste 2.000 de mame si tati din judetul Salaj, aflati in concediu pentru cresterea copilului, s-ar putea intoarce mai repede la munca, daca modificarile anuntate de ministrul Muncii, Ioan Botis, la Legea care acorda indemnizatia de crestere a copilului vor avea sustinere politica. Oficialul vrea sa reduca perioada de acordare a ajutorului de bebe de la doi ani la 18, 16 sau chiar 12 luni, urmand ca aceasta propunere sa fie dezbatuta in cursul saptamanii de Parlament. Cuantumul indemnizatiei ar ramane insa neschimbat. Pragul minim va ramane in continuare la 600 de lei, plus 200 de lei alocatia pentru copiii sub doi ani. Prin aceste masuri, ministrul incearca sa stimuleze mamele sa se intoarca la munca mai repede.

Insa decizia ar putea avea un efect invers fata de sporul de natalitate. Se stie ca multi parinti sunt incurajati sa aiba copii tocmai pentru sprijinul financiar al statului acordat mamei pentru primii doi ani de viata ai bebelusului. Totusi, daca mamele vor sta cu bebelusii numai un an acasa, dupa revenirea la munca, cei mici nu vor avea destule locuri in cresele de stat. In acest moment, in judetul Salaj functioneaza doar cateva astfel de unitati, unde copiii sunt primiti de la varsta de doi ani, exact dupa ce mamelor le expira indemnizatia de la stat.

Potrivit informatiilor furnizate de consilierul juridic din cadrul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale, Marinela Cipleu, la nivelul judetului Salaj, pentru luna octombrie, au fost acordate indemnizatii pentru cresterea copilului unui numar de 2.217 de beneficiari.

In functie de nivelul cuantumului primit, in luna octombrie, de beneficiarii indemnizatiei pentru cresterea copilului, situatia se prezinta in felul urmator: 1.620 beneficiari primesc indemnizatii in valoare de 600 de lei lunar, 425 beneficiari -indemnizatii cuprinse intre 601-1.200 de lei in fiecare luna, 134 de beneficiari sunt inregistrati cu indemnizatii intre 1.201 si 2.000 lei lunar, in timp ce 30 de persoane primesc ajutor de cresterea copilului de 2.001-3.000 lei/luna. Doar patru persoane primesc indemnizatii cuprinse intre 3.001-3.399 lei/luna, si tot patru persoane primesc 3.400 de lei, a declarat Marinela Cipleu. Potrivit sursei citate, in luna octombrie erau inregistrati in evidentele AJPS Salaj un numar de 105 beneficiari, dintre care 67 de mame si 38 de tati care primesc stimulentul lunar in cuantum de 100 de lei.

Ministrul spune ca daca stimulentul de intoarcere la munca inainte de terminarea concediului maternal este in prezent in valoare de 100 de lei, acesta va fi ridicat la 400, daca va fi modificat modul de acordare a indemnizatiilor. De asemenea, indemnizatia va reprezenta in continuare 85 la suta din media veniturilor mamei din ultimul an lucrat.

Daca guvernantii decid sa injumatateasca perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copiilor, mamele care primesc 600 de lei vor pierde 7.200 lei. In aceste conditii, mamele se vor gandi, cel mai probabil, de doua ori daca vor mai face fratiori copiilor deja nascuti. Situatia cea mai complicata ar fi la mamele care au mai multi copii. Asadar, mamicile care primesc maximul de indemnizatie in valoare de 3.400 – 4.000 de lei, vor pierde in cazul injumatatirii perioadei de acordare a acesteia peste 40 de mii de lei.

Leave a Comment