Producatorii agricoli vor fi sanctionati pentru arderea miristilor si pajistilor

Producatorii agricoli vor fi sanctionati pentru arderea miristilor si pajistilor

Specialistii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Salaj avertizeaza agicultorii din judet ca vor fi sanctionati pentru arderea miristilor si vegetatiilor. Potrivit informatiilor furnizate de Virgil Turcas, directorul APIA Salaj, in conformitate cu prevederile referitoare la respectarea Bunelor Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) 5 si 8, nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.

Este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, deoarece se doreste mentinerea materiei organice in sol prin aplicarea masurilor de gestionare minima a miristilor. Agricultorul care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartofi, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita s.a.), inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare, a mentionat Virgil Turcas.

Acelora care nu respecta aceste prevederi li se vor aplica reduceri la suma totala de plata, conform modului de aplicare a sanctiunilor pentru nerespectarea GAEC, in urma controlului pe teren, unde se observa daca miristea sau resturile vegetale au fost sau nu arse. Gravitatea nerespectarii GAEC 5 se evalueaza in functie de suprafata parcelelor cu miristi sau resturi vegetale arse, raportata la tolalul suprafetei arabile determinate din exploatatie.

Referitor la GAEC 8, nu este permisa arderea vegetatiei pajistilor permanente pentru mentinerea unui nivel minim de intretinere a solului prin protejarea pajistilor permanente. Neconformitatea cu GAEC 8 se constata in timpul campaniei de vara, la fata locului, unde pot fi identificate pe teren parcele de pajisti permanente arse.

Agricultorilor care nu respecta aceasta conditie li se vor aplica reduceri la suma totala de plata, iar evaluarile vor tine cont de suprafata parcelelor de pajisti permanente arse, raportata la totalul suprafetei de pajisti permanente din exploatatie. Virgil Turcas a afirmat ca in cursul anului trecut agricultorii salajeni nu au fost sanctionati, ci doar avertizati cu privire la arderea miristilor si pajistilor.

Alte articole

Leave a Comment