Producţii mari de grâu în Sălaj

Producţii mari de grâu în Sălaj

Fermierii sălăjeni au demarat acţiunea de recoltare a grâului pe o mare parte din suprafeţele cultivate în judeţ. Potrivit informaţiilor furnizate de Ioan Bujiţă, directorul Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Sălaj, primele recoltări au avut loc în comunele Sărmăşag, Bobota şi Măerişte, şi a apreciat că acest demers ar putea fi urmat de agricultorii din Marca, Nuşfalău şi Someş-Odorhei.

Din cele estimate de interlocutorul nostru, anul acesta fermierii au înregistrat recolte mari, respectiv de 4.000-4.100 de kilograme de grâu la hectar, ceea ce reprezintă o producţie bună, mai mult cu 700 de kilograme la hectare în cazul culturilor de orz şi cu 1.000-1.100 de kilograme mai mult la hectar pentru grâu.

La nivelul Sălajului, din cele aflate de la Ioan Bujiţă, au fost însămânţate peste 11.000 de hectare cu grâu. Cele mai mici suprafeţe cu grâu le deţin comunele, încadrate în categoria de zonă montană, Cristolţ, Buciumi, Sîg, Cizer, Almaş. Pentru 5.270 de hectare, aşa cum a făcut cunoscut Virgil Ţurcaş, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Sălaj, au fost solicate subvenţii de plată pe suprafeţe la APIA de către 6.629 de fermieri pentru 5.200 de hectare însămânţate cu grâu.

Patru fermieri sălăjeni, din Bobota, Carastelec, Camăr şi Crasna îşi valorifică producţia de grâu în judeţ la societăţi de panificaţie, având grâu panificabil.

Alte articole

Leave a Comment