Poliția sălăjeană la raport: infracționalitate în scădere și evenimente rutiere mai puține în județ

Bilanțul Inspectoratului de Poliție (IPJ) Sălaj pe primul semestru al anului a fost prezentat joi, 27 iulie, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la sediul IPJ Sălaj.  Șeful inspectoratului, comisarul -șef Ovidiu Dosa, a prezentat presei rezultatele obținute de polițiștii din subordine și statisticile privind toate categoriile de infracțiuni înregistrate în prima parte a anului.

Au fost evidențiate totodată programele de prevenire ale Poliției sălăjene, programe ce au vizat prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, prevenirea furturilor din locuinţe în mediul rural și prevenirea accidentelor rutiere.

 Cifrele “negre” de pe drumurile Sălajului au scăzut

Statistic, în primul trimestru al anului, pe raza judeţului s-au produs cu 25 la sută mai puține accidente, față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul persoanelor decedate scăzând la jumătate, iar al celor rănite grav cu 17 la sută. În funcţie de cauzele producerii, pe primul loc se situează viteza neadaptată la condiţiile de drum; abaterile comise de pietoni (traversare nergulamentară, prezenţa pe partea carosabilă) constituie a doua cauză, în timp ce nerespectarea regulilor de circulație de către bicicliști este pe locul 3. În perioada de referinţă, au fost constatate şi 21.045 contravenţii, îndeosebi pentru depăşirea limitei legale de viteză, abateri săvârşite de către pietoni, biciclişti,  mopedişti și căruţaşi, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. Pentru abateri contravenţionale grave, sancţionate de lege şi cu suspendarea dreptului de a conduce, au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule, 951 permise de conducere. De asemenea, pentru conducerea autovehiculelor cu defecţiuni tehnice, inspecţie tehnică periodică expirată sau fără poliţă de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, au fost retrase, până la remedierea cauzelor, un număr de 361 certificate de înmatriculare, cu 22 la sută mai multe decât aceeași perioadă a anului trecut.

Numărul unic de urgență 112

În ceea ce priveşte situația apelurilor 112, în primul semestru, prin aplicaţie au fost primite 3.754 apeluri de la cetăţeni, (20 apeluri/zi), 43 la sută în mediul urban, respectiv 57 la sută în cel rural, 7 apeluri situând urgenţa pe raza de competenţă a altor judeţe. În proporţie de 35,61 la sută, apelurile nu s-au confirmat sau nu au constituit urgenţe. Din păcate, angajații Poliției se confruntă și cu apeluri false sau cu cele în care oamenii solicită cu totul alte lucruri decât cele pentru care se apelează în mod normal la acest număr.

Criminalitatea economico – financiară   

Obiectivul principal al structurii de profil îl reprezintă asigurarea climatului de legalitate în ceea ce privește mediul de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene. Din perspectiva rezultatelor înregistrate, reflectate în indicatorii de performanță, în cursul primului semestru, au fost sesizate cu 33 la sută mai puține infracțiuni, înregistrând scăderi la evaziune fiscală cu 11 la sută.Prejudiciul reţinut, la finalizarea cercetărilor, este de 3.120.000 de lei, din care 2.887.000 de lei au fost recuperaţi.

Furturi, tâlhării și înșelăciuni

Bilanțul Poliției sălăjene arată că faptele de acest gen şi-au menţinut trendul descrescător. Din totalul infracțiunilor contra patrimoniului, 65 la sută sunt furturi, 22 la sută distrugeri, 5 înşelăciuni. Un procent de doi la sută îl reprezintă infracțiunile de abuz în serviciu. Infracţiunile de furt au scăzut cu 4 la sută, înregistrându-se scăderi la furturile din locuințe (10 la sută), din societăți comerciale (14 la sută), din buzunare, poșete, genți (28 la sută), din curți, anexe gospodărești, gospodării (34 la sută). Infracţiunile de tâlhărie, se menţin la acelaşi nivel cu șapte fapte. Nu au fost înregistrate tâlhării asupra factorilor poștali, transportatorilor de valori sau în unitățile bancare.

Arme, explozivi și substanțe periculoase

În domeniul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase, în acest sector s-au desfăşurat activităţi în cadrul acţiunilor declanşate la nivel naţional, cu un accent deosebit pe respectarea legalităţii deţinerii şi utilizării armelor, muniţiilor şi a operaţiunilor cu obiecte pirotehnice, care s-au concretizat în constatarea a 52 de infracţiuni incriminate în Codul penal şi legi special. Șeful inspectoratului a prezentat și un exemplu recent, un caz instrumentat de  polițiștii de la Biroul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase. Oamenii legii au găsit la domiciliul unei persoane din municipiu un adevărat arsenal: cinci pistoale, trei grenade defensive, aproximativ 100 bucăți cartuşe, și mai multe piese şi componente pentru arme de vînătoare. Pistoalele ridicate (patru revolvere şi un pistolet) sunt modele vechi, aflate într-o stare de degradare evidentă, neavând elemente de identificare. Acestea au aparţinut unui bărbat care a decedat anul trecut, fost deţinător autorizat de arme de vânătoare și de panoplie. Cei apropiați proprietarului acestor obiecte deosebit de periculoase nu știau de existența acestora, membrii familiei fiind cei care au sesizat Poliția în momentul în care le-au descoperit.

Infracționalitatea silvică

În perioada analizată au fost organizate, în domeniul silvic, 183 de acţiuni pe linia pevenirii și combaterii delictelor silvice, şi au fost efectuate 745 de controale, din care 150 în fondul forestier, 72 pe linia prelucrării, depozitării şi comercializării masei lemnoase, 495 controale pe linia circulaţiei materialului lemnos. În urma activităţilor preventive, s-a confiscat cantitatea de 190,37 metri cubi masă lemnoasă, cu o valoare de 201.000 de lei şi au fost aplicate 410 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 315.000 de lei. Totodată, au fost confiscate/indisponibilizate 17 autovehicule, 38 atelaje hipo, 10 de topoare şi 13 fierăstraie mecanice.

Relația cu mass-media

Potrivit datelor prezentate în bilanț de inspectorul șef Ovidiu Dosa și Tincuța Dumuța, șeful Biroului Operațional și purtător de cuvânt al instituției, în semestrul I – 2017, biroul de presă al IPJ a întocmit 79 buletine de presă şi 26 de comunicate, prin care au fost furnizate mass-media locale şi centrale 188 de ştiri. Acestea s-au materializat în 714  articole, din care, potrivit statisticii întocmite de biroul de presă al IPJ Sălaj, 153 au fost articole pozitive, 23 negative, iar 538 au avut un conţinut preponderent neutru faţă de activitatea instituţiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Thoughts to “Poliția sălăjeană la raport: infracționalitate în scădere și evenimente rutiere mai puține în județ”

  1. Anonim

    slabuta activitate, ce sa te astepti de la psd-isti

    1. Silvia

      ce tampenii debitezi… Sa mai fie niste crine, talharii sau accidebte mortale, ca sa poti sa spui tu ca Politia a avut o activitate mai consistenta, nu-iasa? Daca ar durea prostia…

Leave a Comment