Ploaie de amenzi pentru angajatori

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj au sancţionat în cursul lunii mai zeci de angajatori din judeţ care nu au respectat legislaţia din domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi al sănătăţii şi securităţii în muncă (SSM). Amenzile aplicate au fost de 56.000 de lei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Sălaj, Mariana Pop, în domeniul RM au fost controlaţi un număr de 86 de agenţi economici, dintre care 29 au fost sancţionaţi, aplicându-se cinci amenzi contravenţionale şi 24 de avertismente. Dintre angajatorii verificaţi unul a fost sancţionat a primit o amendă în valoare de 40.000 de lei pentru munca fără forme legale, la acesta fiind identificate patru persoane care munceau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă. De asemenea, un alt angajator s-a ales cu o plângere penală din partea ITM Sălaj pentru că a primit la muncă 12 persoane fără acte. Tot în domeniul precizat au mai fost aplicate alte patru amenzi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară şi pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse la controlul anterior.

În urma verificărilor din luna mai, în domeniul SSM, la 56 de agenţi economici, doi angajatori s-au ales din partea inspectorilor de muncă cu sancţiuni în valoare de 4.000 de lei pentru lipsa autorizării ca şi electrcian, respectiv pentru neinstruirea lucrătorilor. Au mai fost aplicate şi avertismente pentru: neasigurarea măsurilor de electrosecuritate, neutilizarea echipamentului individual de protecţie şi lipsa semnalizărilor de protecţie. Potrivit reprezentantului ITM Sălaj, în cursul lunii trecute la instituţie au fost comunicate şi două evenimente din care unul soldat cu incapacitate temporară de muncă al lucrătorului şi unul soldat cu deces la un eveniment rutier.

Leave a Comment