Pentru ca nu si-au platit impozitul forfetar: Mai mult de jumatate din firmele salajene vor fi executate silit

Pentru ca nu si-au platit impozitul forfetar: Mai mult de jumatate din firmele salajene vor fi executate silit

Intr-un comunicat de presa remis redactiei, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Salaj face cunoscut faptul ca, potrivit OUG 34/2009, denumire oficiala a impozitului forfetar este impozit minim anual. De asemenea, DGFP subliniaza faptul ca, din totalul de 4.422 de firme salajene care au declarat impozitul forfetar, mai putin de jumatate, si anume doar 2.038 de societati comerciale, au reusit sa plateasca la termen aceasta taxa. Suma rezultata din incasarea impozitului aferent lunilor mai si iunie a fost de 1.216.399 lei. Numarul firmelor care nu au achitat pana la aceasta ora impozitul respectiv este de 2.384, in timp ce suma totala declarata este de 3.081.398 de lei.

In acelasi comunicat de presa, DGFP atrage atentia societatilor comerciale – care nu si-au achitat impozitul forfetar – asupra faptului ca li se vor aplica masurile de executare silita, conform OUG 92/2003 – Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. Masurile de executare silita initiate de DGFP constau in emiterea de somatii si titluri executorii.

Incet, dar sigur, spre moartea IMM-urilor

De fapt, OUG 34/2009 care reglementeaza normele cu privire la impozitul minim anual, in opinia reprezentantilor Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati (CECCAR) Salaj, va duce cu siguranta, la disparitia majoritatii IMM-urilor. Impozitul forfetar, dar si imposiblitatea deducerii unor cheltuieli cum sunt cele cu carburantii auto sunt masuri care vor omori IMM-urile, este de parere Alexandru Tamba, presedintele CECCAR Salaj. Aceeasi opinie o are si Ludovica Breban, directorul executiv al CECAR, care sustine ca Guvernul ar trebui sa incurajeze intreprinderile mici si mijlocii, in conditiile in care 90 la suta dintre angajati lucreaza in cadrul lor si doar restul la marile companii.

Macel cu acte in regula

Fata de primul semestru al anului trecut, s-au inregistrat de 24 de ori mai multe firme care si-au suspendat activitatea si de zece ori mai multe firme care s-au dizolvat voluntar. Pentru toata lumea este evident ca majoritatea firmelor si-au incetat activitatea din cauza introducerii impozitului forfetar, la care se mai adauga un alt motiv destul de intemeiat, si anume efectele crizei economice. Una peste alta, din nefericire, constatam ca macelul comerciantilor este de abia la inceput, in timp ce efectele se vor simti nu peste mult timp.

Cifrele vorbesc

Comparativ, in 2008, in primele sase luni, la nivel national au fost inchise 14.501 de firme, de sapte ori mai putine decat anul acesta. Cum este lesne de inteles, situatia nu este mai roz nici la nivelul judetului Salaj. Conform datelor postate pe site-ul ONRC, in judetul Salaj, in perioada ianuarie – iunie 2009, s-a inregistrat suspendarea activitatii a 849 de firme, dupa ce in perioada similara de anul trecut si-au suspendat activitatea doar 35 de firme. Din nefericire insa, numarul comerciantilor care recurg la aceasta solutie este in continua crestere.

La capitolul dizolvari voluntare situatia este urmatoarea: in ianuarie – iunie 2009, 95 de firme, in aceeasi perioada a anului trecut – 9 firme. O crestere de 10,5 ori. La radieri voluntare, situatia este ceva mai echilibrata: 295 de firme in primul semestru al acestui an, fata de 104, in perioada similara din 2008. In 30 iunie 2009, conform datelor ONRC, in Salaj, existau 11.145 de comercianti activi din punct de vedere juridic, din care 4.651 persoane fizice autorizate si 6.494 persoane juridice.

Leave a Comment