Pagubele si victimele furtunilor – limitate cu cateva reguli ale pompierilor

Pagubele si victimele furtunilor - limitate cu cateva reguli ale pompierilor

Ultimele zile au adus ploi si vijelii in Salaj, chiar daca, din fericire, salajenii au fost ocoliti de dezastrele inregistrate in alte judete din cauza furtunilor. Cum, insa, asemenea fenomene vor urma si in luna august, este important de retinut cateva sfaturi pentru limitarea pagubelor si a victimelor.

Avand in vedere ca au fost preconizate averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice si intensificari ale vantului cu aspect de vijelie, se recomanda indepartarea copacilor ori a ramurilor uscate care pe timpul unei furtuni ar putea cadea si provoca pagube materiale ori ranirea unor oameni. Reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta recomanda totodata respectarea „regulii de salvare 30/30“, respectiv adapostirea in interiorul unei cladiri daca, dupa observarea unui fulger, nu se poate numara pana la 30 inainte de fi auzit tunetul, si ramanerea in interiorul cladirii inca 30 minute dupa ce se aude ultimul tunet. In cazul unei furtuni cu descarcari electrice, se recomanda asezarea in pozitie ghemuita la pamant, punerea mainilor pe urechi si cap, iar capul intre genunchi, pentru a nu fi o tinta, si pentru reducerea contactului cu pamantul. De retinut ca lucrul cel mai important este acela de a nu ne intinde pe sol.

In cazul in care furtuna surprinde oameni pe camp, acestia trebuie sa se indeparteze de urgenta de utilajele agricole sau de motociclete ori biciclete. Pompierii spun ca este bine evitarea adapostirii sub copaci inalti, izolati pe campuri, fiind de preferat ca, inclusiv in padure, sa se caute adapost intr-o zona cu arbori mai putin inalti. Daca furtuna iscata din senin surprinde cetatenii pe plaja sau pe o ambarcatiune, este indicat ca ei sa se adaposteasca sau sa faca tot posibilul pentru a ajunge cat mai repede la tarm.

Leave a Comment