O sălăjeancă a mers pe jos aproape 2.000 de kilometri în memoria românilor uciși de comuniști

Avea 9 ani când a parcurs pentru prima oară pe jos distanța de 165 de kilometri dintre orașele Șimleu Silvaniei și Sighetu Marmației, în cadrul unuia dintre cele mai importante pelerinaje din România, o acțiune care își propune să cinstească memoria românilor morți în închisorile comuniste și a celor care s-au jertfit pentru libertatea și integritatea țării. Anii au trecut, Iulia Mărincean a participat la 11 ediții ale acestui pelerinaj, iar asta înseamnă că a parcurs pe jos aproape 2.000 de kilometri.

Iulia Mărincean este profesoară în Șimleu Silvaniei, tatăl său este preot, iar frații săi i-au fost alături la mai multe ediții ale pelerinajului. Pe Iulia am întâlnit-o la începutul ediției din acest an a pelerinajului Șimleu Silvaniei – Sighetu Marmației, o acțiune inițiată cu mai bine de un deceniu în urmă de preoții greco-catolici Florian Gui și Mihai Fechetă. Mi s-a părut că este o fire veselă și optimistă. Tânăra mi-a povestit că a participat pentru prima oară la acest pelerinaj pe vremea când avea 9 ani. A participat deja la 11 ediții ale pelerinajului și nu are de gând să se oprească. Iulia apreciază pelerinajul ca fiind o acțiune spirituală, dar și una educativă pentru că pelerinii participă la adevărate lecții de geografie și istorie, leagă prietenii, cântă, se bucură, dar învață să treacă și prin momente mai dificile. Uneori vine ploaia, întâlnesc furtuna, dar totul se încheie cu un somn bun și liniștitor în vreo casă parohială, cămin cultural sau în fânul proaspăt.

Zeci de pelerini au pornit spre Sighetu Marmației

Pelerinajul a început zilele trecute la Biserica Greco-Catolică din Șimleu Silvaniei. Zeci de tineri au îmbrăcat tricouri albe cu chipurile unor personalități românești, oameni care au murit în închisorile comuniste sau pe câmpul de luptă. „Nu este doar o acțiune cu caracter spiritual, ci este și o școală de vară, o lecție de geografie, aici învățăm istorie, parcurgem zone geografice deosebite, locuri unde s-au născut personalități marcante ale României, iar punctul de oprire este în 1 septembrie la Sighetu Marmației. Acolo vizităm Cimitirul săracilor, dar și alte obiective cu o încărcătură istorică deosebită. Pelerinajul ne oferă posibilitatea de a lega prietenii durabile, cunoaștem oameni deosebiți, ne bucurăm împreună, cântăm, totul într-o atmosferă deosebită. Dormim prin case parohiale, prin cămine culturale, am dormit și în fân, este o experiență deosebită”, spune Iulia Mărincean. La pelerinaj participă tineri indiferent de confesiunea din care fac parte.

One Thought to “O sălăjeancă a mers pe jos aproape 2.000 de kilometri în memoria românilor uciși de comuniști”

  1. […] Avea 9 ani când a parcurs pentru prima oară pe jos distanța de 165 de kilometri dintre orașele Șimleu Silvaniei și Sighetu Marmației, în cadrul unuia dintre cele mai importante pelerinaje din România, o acțiune care își propune să cinstească memoria românilor morți în închisorile comuniste și a celor care s-au jertfit pentru libertatea și integritatea țării. Anii au trecut, Iulia Mărincean a participat la 11 ediții ale acestui pelerinaj, iar asta înseamnă că a parcurs pe jos aproape 2.000 de kilometri. Pe Iulia Mărincean am întâlnit-o la începutul ediției… Citeste mai mult […]

Leave a Comment