Nimeni în afară de autorități nu știe câți sălăjeni au fost testați

Așa cum am informat cititorii în mai multe articole și editoriale publicate în Magazin Sălăjean, la nivelul județului Sălaj, asemenea tuturor județelor, autoritățile județene sunt în imposibilitatea de a furniza presei date concrete privind numărul de teste efectuate până în prezent în ceea ce privește noul coronavirus. Am solicitat Instituției Prefectului Sălaj un răspuns în această privință, întrebând, totodată, câte teste s-au efectuat din 1 martie și până în prezent în județul nostru, câte teste se efectuează în medie zilnic în județ, unde se efectuează sau se vor efectua în continuare aceste teste și care sunt categoriile de persoane care intră în “targetul” primar de testare. Din păcate, aceste informații nu ne-au putut fi furnizate, reprezentantul Guvernului în teritoriu neputând transmite aceste date fără acordul/avizul autorităților de la București, însă „unda verde” nu a mai venit și probabil nici nu va veni prea curând.

Toate aceste date necesită parcurgerea unor proceduri instituționale pe cât de speciale, pe atât de greoaie, proceduri care rămân guvernate de aceeași secretomanie ca și în cazul raportărilor numărului de cazuri ce au lipsit cu desăvârșire pe o perioadă de aproape trei săptămâni (15 martie – 3 aprilie). O perioadă în care, o parte dintre cititori a considerat că noi, jurnaliștii, suntem principalii vinovați în faptul că cetățenii nu sunt informați cu privire la numărul de cazuri existente în județ. Menționăm că în perioada amintită, Sălajul, dar și alte județe, apăreau în statistici cu zero cazuri de infectare cu noul coronavirus. Puțini au știut însă (până când tot noi am publicat documentul, preluat, de altfel de publicațiile din întreaga țară) în care era scris, semnat și ștampilat, Ordinul prin care autoritățile de la București interziceau Instituțiilor Prefectului să transmită date și cifre cu privire la cazurile de infectare. Din cauza acestui ordin, atât Sălajul cât și alte județe au apărut pe harta coronavirusului cu zero cazuri. Presiunea mediatică dar și cea venită din partea cetățenilor au făcut ca lucrurile să se schimbe spre finalul săptămânii trecute atunci când, dintr-o dată, au apărut și infectații sălăjeni, afișați numeric în statisticile raportate oficial.

Se pare că și în privința testelor, un număr evident mic, se întâmplă același lucru, Prefectura sălăjeană fiind în situația de a încălca, probabil, un alt ordin dacă ar transmite astfel de date pe care orice cetățean are dreptul să le cunoască. Mai mult decât atât, autoritățile de la București nu au înțeles un lucru grav și esențial, acela că ascunderea informațiilor privind cazurile de infectare în județ a făcut doar rău, nicidecum “binele” care a stat la baza acestui raționament absurd, de a se evita panica. Efectul a fost invers. Lumea a stat, așa cum se știe, liniștită o bună bucată de timp, străzile au fost intens circulate, magazinele pline, parcurile și locurile de joacă, de asemenea, pline. Nici acum situația nu este pe deplin conștientizată de populație fiind semnalate tot mai multe situații în care cetățenii, în special cei tineri, ies pe străzi la plimbare, chiar prin parcuri, pentru că, nu-i așa, Sălajul este protejat. Da, este protejat, dar nu de coronavirus, ci de aceleași ordine care se vor dovedi în final răspunzătoare pentru agravarea situației la nivelul județelor.

Potrivit statisticilor, în data de 9 aprilie numărul testărilor zilnice a urcat la 4.595 și cel al cazurilor noi a urcat la 441. În 8 aprilie s-au prelucrat 3.629 teste/zi ( 47.207 la nivel național), cazurile noi au fost de 344. În 7 aprilie s-au făcut 2.591 de teste/zi, iar numărul cazurilor noi a urcat la 360 în 24 de ore. Până luni, 6 aprilie, în România se făcuseră 40.987 de teste pentru COVID 19 – suntem pe ultimul loc în Europa. Autoritățile au promis în repetate rânduri că testarea va crește. Lucru care nu se întâmplă, ba din contră. În data de 2 aprilie, potrivit raportării făcute de Grupul pentru Comunicare Stategică, într-o lună, fuseseră prelucrate 28.483 de teste. De atunci și până acum au mai fost făcute 12.504 de teste. Jurnaliștii de la Europa Liberă au arătat într-un articol, corelația dintre numărul de teste zilnice și noile cazuri de infecție cu COVID 19 care este evidentă. 

“Cu cât numărul de teste făcute în 24 de ore este mai mare, cu atât crește și numărul cazurilor noi raportate în 24 de ore. Să luăm exemplul perioadei dintre 2 și 6 aprilie: între 2 și 3 aprilie s-au făcut la nivel național 3.048 de teste/zi, iar numărul de cazuri noi a fost de 445, cel mai mare de la debutul pandemiei. Între 3 și 4 aprilie, numărul testelor a fost de 4.561/zi, iar numărul noilor cazuri s-a ridicat la 430 în 24 de ore. Între 4 și 5 aprilie, numărul de teste făcute a fost de 2.530, iar cazurile noi au fost 251 de noi cazuri. între 5 și 6 aprilie, numărul testelor este de 2.364, iar cel al cazurilor noi de 193. Altfel spus, o scădere cu 2.197 de teste în două zile (între 4 și 6 aprilie) a dus la o scădere de 237 a cazurilor noi. Se vede așadar, că aceste două zile, 3 și 4 aprilie, cu număr alarmant de mare de cazuri noi raportate au fost în mod evident legate și de creșterea testărilor. În 4 aprilie Guvernul a dat Ordonanța Militară nr.7, prin care a fost pus în carantină orașul Țăndărei, unde apăruseră multe cazuri de Covid 19, fiind considerat un alt focar, după cel din Suceava. La fel, scăderea numărului de teste a dus la înjumătățirea numărul de infecții noi raportate”, se arată în articol. În continuare, nu se știe câte teste se fac la nivelul fiecărui județ. În fapt, se știe, dar nu se raportează.

 

 

 

 

 

7 Thoughts to “Nimeni în afară de autorități nu știe câți sălăjeni au fost testați”

  1. io

    ff ~buna~ masura de a nu raporta!!! In loc sa vada lumea nr de infectati din fiecare judet (poate ar sta mai mult acasa) …trebuie sa dam bine la numar, ca pe vremurile de acum 20 ani…
    Ne miram ca suntem ultimii in Europa… cu asa conducatori…

  2. Anonim

    Este secret de stat si nu poate fi declasificat!

  3. Anonim

    Domnule FLORIN
    Va asteptam cu anchete adevarate , sa scoateti mizeria de sub pres luati la rind toate institutile locale ale statului cu toti directori numiti politic ,cumetriile .
    Nu putem noi sa va dam mura in gura.

  4. Anonim

    Pai dacă cadrele medi

  5. ANONIM

    Nu mai poate nesimtitul de ieri de la 15.28. Vorbeste singur, jigneste, face politica proasta, de dezbinare. Daca era Viorica din Videle in loculul „politrukului”, totul era perfect. Acest pokemen face parte din categoria Pop Gheorghe Militianul Senatorul Agramat.

  6. Anonim

    15 28 ii un psiho de postac pesedist.Atat ii poate mintea ,gândire stalinistă neobolsevica .Ii e frica ca isi va pierde privilegiile primite de la PSD si atunci spurcat cu kkt la comentarii.

  7. ANONIM

    15.28 de ieri este un ticalos platit de servicii pesediste salajene sa-si recite poezia compusa pe un vocabular limitat, pe cuvintele lui cheie: politruk, orb (an), neamtul, Werner, nesimtiti. Vai de el!

Leave a Comment