Niciun fermier fara calculator sau adresa de mail!

Niciun fermier fara calculator sau adresa de mail!

Mii de fermieri salajeni au beneficiat de fonduri europene pentru suprafetele agricole detinute. Rata absorbtiei sumelor puse la dispozitia Romaniei si alocate prin Agentiile de Plati si Interventie pentru Agricultura este de 99 la suta.

In campania de depunere a cererilor din acest an, asa cum a facut cunoscut vineri, in cadrul unei conferinte de presa Virgil Turcas, directorul APIA Salaj, au fost depuse 24.690 cereri unice de plata pe suprafata, aferente pentru 130.304, 04 hectare. Din data de 16 octombrie se distribuie platile in avans pentru campania 2011, la valoarea de 42 de euro pentru un hectar.

Pana la aceasta data, la nivelul judetului Salaj au fost autorizati la plata in avans 18.000 de fermieri (din 24.702), in conturile acestora distribuindu-se suma de 15,521 milioane de lei. Platile in avans se efectueaza pana la finele acestei luni, urmand apoi sa se repartizeze platile integrale pentru SAPS.

Platile aferente campaniei 2010 au fost de peste 73,611 milioane de lei, pentru 24.100 de fermieri din Salaj.

Directorul APIA Salaj a informat ca inca nu s-au dat rezultatele finale ale controlului prin teledetectie a suprafetelor declarate in cererile pentru fondurile europene. Pana la aceasta data, au fost verificati peste 5.000 de agricultori din zonele Ileanda si Jibou.

Virgil Turcas a fost de parere ca agricultura Salajului ar putea deveni performanta daca numarul fermierilor s-ar diminua de la 26.000 la 8.000-9.000 si daca exploatatiile ar deveni mai mari prin comasare.

Suntem interesati sa aducem cat mai multi bani in Salaj, sa avem cat mai putine erori, cat mai multi fermieri bogati, pentru ca astfel toata lumea va avea de castigat, a afirmat directorul APIA Salaj.

Acesta nu-i vede cu ochi buni pe marii agricultori si fermieri care nu utilizeaza calculatorul si internetul si care nu au adresa de mail, calea cea mai facila de a identifica informatiile cele mai utile, prin care pot depune cererile de subventii si pot economisi timp si bani, nemaifiind nevoie sa apeleze la salariatii APIA din Zalau pentru diverse detalii.

Subventii pentru sute de mii de animale

Reprezentantul APIA Salaj a mentionat ca in judet au fost deja finalizate verificarile administrative privind cererile pentru platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic pentru speciile: ovine sau caprine, respectiv, bovine.

Fermierii salajeni au depus 833 cereri la specia ovine din care, 826 dintre acestea au fost declarate eligibile, pentru un efectiv de 173.630 de oi. La specia caprine au fost inregistrate la APIA Salaj 92 cereri din care, 91 au fost eligibile pentru un efectiv de 6.093 capete. Virgil Turcas a precizat ca la specia bovine din totalul de 4.505 cereri depuse, in urma verificarii administrative, au fost identificate 4.446 de cereri eligibile pentru un efectiv de 20.899 bovine. Urmeaza sa se stabileasca la nivel national cuantumul valorii care se va acorda pentru fiecare animal.

In aceasta perioada au fost preluate 126 de cereri de plata aferente trimestrului III pentru o cantitate de 173.000 de litri de motorina, din cadrul ajutorului de stat pentru motorina utilizata in agricultura prin rambursarea diferentei de acciza. Pe de alta parte, la nivelul APIA Salaj s-a incheiat preluarea cererilor privind agricultura ecologica si cele pentru sprijinirea crescatorilor de vaci de lapte din zona defavorizata.

Pentru agricultura ecologica au fost depuse 228 de cereri, 212 dintre acestea sunt pentru sectorul vegetal in suprafata de 976,91 hectare si opt cereri pentru sectorul animalier pentru un efectiv de 1.444 oi si capre. Totodata, opt apicultori au depus la APIA Salaj cereri pentru 484 familii de albine, a precizat Virgil Turcas.

Din zona defavorizata, comunele Zalha si Cristolt, au fost primite 175 de cereri pentru 589 de vaci cu lapte. De fondurile pentru bunastarea animalelor au fost interesati 21 de fermieri salajeni. Astfel, pentru fermele de porci au fost depuse 14 cereri de plata in valoare de 2,2 milioane lei pentru care au fost eliberate 14 adeverinte de finantarea capitalului de lucru prin creditare de catre bancile comerciale.

In cadrul aceluiasi program, sapte crescatori de pasari au depus la APIA Salaj cereri de plata in valoare de 1,5 milioane lei. Nu in cele din urma, Virgil Turcas a aratat ca au fost finalizate platile pentru cererile depuse pentru cele cinci masuri finantate prin Programul National Apicol 2011-2013, in suma de 956.590 de lei.

Alte articole

Leave a Comment