Munca la negru – in continua crestere in Salaj

Munca la negru - in continua crestere in Salaj

Peste 200 de persoane au fost gasite de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj, in decursul anului 2009, muncind la negru la unele societati comerciale din judet. In comparatie cu anul 2008, cand au fost depistate muncind fara forme legale de munca 196 de persoane, anul trecut, numarul acestora a crescut semnificativ.

Si anume, in urma celor 1.123 de controale efectuate privind depistarea si combaterea cazurilor de munca fara forme legale, inspectorii au depistat 246 de persoane fara forme legale de angajare, din care 90 femei.

Cei 125 de angajatori depistati ca folosesc forta de munca la negru au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 378.500 de lei. Imbucurator este faptul ca dintre persoanele depistate muncind fara forme legale, 186 au fost ulterior incadrate in munca de catre angajatori cu forme legale de angajare. Acesta este si scopul acestor controale, de a dispune masuri pentru incheierea in forma scrisa a contractelor individuale de munca si inregistrarea acestora la inspectorat, nu doar de a aplica sanctiuni, ne-a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, directorul coordonator al ITM Salaj, Daniela Biris.

Potrivit reprezentantilor ITM Salaj, in urma controalelor desfasurate, s-a constatat ca munca fara forme legale de angajare se manifesta cu preponderenta in constructii si confectii metalice. Din raportul privind activitatea de control in domeniul relatiilor de munca, s-a evidentiat o societate din Simleu, avand 39 de persoane muncind la negru, respectiv SC Agrotransport SRL Simleu.

Alte societati la care inspectorii in munca au depistat angajati la negru sunt: SC Gal Trans SRL Zalau (sapte persoane), SC Oti Mod SRL Chiesd (sase persoane), SC Kyracom SRL Cehu (doua persoane), SC Alex Cab. SRL Sincraiu Almasului (doua persoane), SC Hermes Trade SRL Zalau (doua persoane), SC Lenti Impex SRL Chiesd (o persoana), SC Genisa Impex SRL Zalau (patru persoane), SC Modarand Constructii SRL Ip (patru persoane), SC Rose Palmira SRL Jibou (opt persoane), SC Pet-Quality SRL Maeriste (patru persoane), SC Ossian SRL Samsud (trei persoane), SC Cote Impex SRL (doua persoane).

Nu doar numarul persoanelor depistate muncind la negru a crescut, ci si sanctiunile. Pana la finele anului trecut, angajatorii trebuiau sa plateasca o amenda cuprinsa intre 1.500 – 2.000 de lei pentru o persoana fara forme legale de angajare. Insa, din decembrie 2009, sanctiunile s-au dublat la 3.000 – 4.000 de lei pe persoana depistata ca fiind angajata ilegal.

In decursul anului, au fost controlati in total 1.444 de angajatori, o treime dintre acestia fiind sanctionati de inspectorii de munca. Au fost aplicate in total 779 de sanctiuni, dintre care 590 fiind insotite cu avertismente, iar restul cu amenzi in valoare totala de 567.500 de lei.

Leave a Comment