Mlastina de la Iaz, intre legenda si potential turistic

Mlastina de la Iaz, intre legenda si potential turistic

Legendele dar si proiectele de viitor legate de mlastina si apa termala din apropierea satului Iaz au fost, miercuri, teme de discutie la seminarul de informare din cadrul proiectului Managementul durabil al rezervatiei naturale Mlastina de la Iaz, cea a avut loc la Centrul Cultural din localitatea amintitita, la eveniment fiind prezenti localnici, oficialitati locale si judetene si echipa de management a proiectului.

Legendele mlastinii

Asa cum a precizat in prezentarea sa Vasile Bodea, manager de proiect, Mlastina de la Iaz este o mlastina de turba activa ce are o suprafata de circa un hectar, fiind o rezervatie naturala de tip floristic, faunistic, paleontologic si peisagistic, ce include specii deosebite de turba, o insecta unica in tara sau planta carnivora Roua Cerului. Bodea a precizat ca, in ceea ce priveste aceasta mlastina in zona circula mai multe legende, precum cea care spune in acolo s-ar fi scufundat un sat cu o biserica ale carei clopote se mai aud in unele dimineti linistite, sau ca, tot acolo, s-a scufundat o turma de oi si pastorita ei.

Batranii satului povesteau ca cei care au plecat in cautarea pastoritei au stat timp indelungat cu picioarele in apa din mlastina si si-au dat seama ca ea are proprietati curative, reumatismale. Asa au aparut baile din Iaz, care au functionat pana in urma cu cativa ani. In functie de ceea ce va spune planul de management intocmit in acest proiect vom putea face si alte proiecte pentru valorificarea turistica si balneara a zonei, a povestit Bodea. In fine, o a treia legenda spune ca intr-o perioada de seceta cumplita, locuitorii satului Iaz au ramas fara apa in fantani si in vai.

Pentru a aduce apa in sat, ei au incercat sa sape un canal de la mlastina, care nu secase. Se spune ca la aceasta actiune au participat toti locuitorii satului, cu mic cu mare, deoarece trebuia taiat un deal prin care sa se scurga apa, avand in vedere faptul ca mlastina este asezata ca intr-o caldare. Dupa o munca anevoioasa, care a durat destul de mult, cand oamenii credeau ca au realizat ceea si-au propus, ca din senin s-a pornit o furtuna si o ploaie torentiala, iar alacii (denumire populara a zonei) au inceput sa fiarba, aruncand apa in sus la zeci de metri si ingrozindu-i pe sateni. De atunci, Mlastina de la Iaz a fost considerata de catre sateni un teritoriu sacru, de care nu ai voie sa te atingi.

Planuri pentru bai termale

Lasand la o parte legendele, proiectul actual de mediu care se implementeaza in zona isi propune realizarea unui plan de management pentru gestionarea durabila a resurselor din zona. Proiectul are o valoare totala de circa 565.500 de lei, finantat in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu, Axa 4

Leave a Comment