Mieii vor fi crotaliati pana la Paste

Mieii vor fi crotaliati pana la Paste

Dupa ce, in urma cu aproximativ zece zile, reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe „AGROSTAR“ au anuntat ca exista riscul, ca de Sarbatorile Pascale, carnea de miel sa lipseasca de pe mesele romanilor, din cauza ca inca nu a fost clarificata problema inventarierii si crotalierii animalelor, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca pana la Paste, mieii vor fi crotaliati. Potrivit lui Valeriu Tabara, sacrificarea mieilor nu va intampina probleme, intreaga poveste privind crotalierea fiind cauzata de monopolul identificarii ovinelor sustinut de cei care speculeaza fenomenul. „La Pasti se vor manca miei romanesti. Mieii inca nu s-au nascut, dar noi speculam ca nu vom avea carne. Acei importatori si speculanti care s-au dezvoltat de 20 de ani in Romania produc panica. Zilnic avem aceste discutii cu asociatiile de crescatori de ovine. Acum i-am intrebat daca mai vor sa construim abatoare si au spus ca au suficiente”, a declarat ministrul.

Totusi, Valeriu Tabara a admis ca legea va fi discutata in Parlament doar in patru-cinci luni si ca sarbatorile vin mai repede, dar a tinut sa asigure populatia ca lucrurile se vor desfasura fara probleme dat fiind ca, pana la implementarea noului sistem se va utiliza cel vechi. In acest sens, ministrul a avut un avertisment pentru medicii veterinari care vor trebui sa execute crotalierea animalelor, spunand ca daca acestia nu se vor implica in aceasta actiune, „ii mancam”.

Medicii veterinari sunt nelamuriti

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, Mircea Martin, ne-a declarat ca situatia este una complicata, care poate avea consecinte grave asupra crescatorilor de animale, si ca bine ar fi ca identificarea animalelor sa ramana si pe viitor o responsabilitate a DSVSA. „Pana acum, crotalierea era suportata de catre stat si se facea prin Directiile Sanitar-Veterinare. Exista discutii ca aceasta responsabilitae sa fie data Oficiilor de Reproducere si Selectie a Animalelor sau Asociatiilor de Crescatori, iar costul si documentele necesare sa fie suportate financiar de proprietarii animalelor”, a declarat Mircea Martin.

Potrivit acestuia, ar fi gresit sa se incredinteze crotalierea animalelor si identificarea lor catre ORSA si Asociatiile de Crescatori, in conditiile in care DSVSA s-au ocupat pana acum de acest lucru, avand rezultate bune si lucrand intr-un sistem Linux securizat. In plus, crotalierea in sine este o operatie sangeroasa, care nu poate fi facuta de altcineva decat de medicul veterinar. Directorul DSVSA Salaj a mai spus ca trecerea crotalierii si identificarii animaliere de la o institutie la alta risca sa produca neajunsuri precum exemplare dublu microcipate sau cu acte lipsa, situatii ce nu sunt usor de descalcit. „Noi nu suntem suparati ca ORSA sau Asociatiile de Crescatori ar putea primi pe mana crotalierea si identificarea animalelor, dar ne gandim ca totul va insemna mai multa bataie de cap pentru omul de rand”, a spus Martin.

In privinta mielului pascal, Mircea Martin a tinut sa precizeze inca de acum zece zile ca el nu va lipsi din meniu, dat fiind ca in gospodarii mieii pot fi sacrificati pentru consumul familial. De altfel, mielul poate sta in gospodarie fara sa fie crotaliat pana la noua luni, crotalierea animalului impunanu-se atunci cand acesta este dus in targuri sau dintr-un judet in altul.

Leave a Comment