Cartea “Interpelari agro-politice”, lansata vineri la Zalau

Cartea “Interpelari agro-politice”, lansata vineri la Zalau

Alexandru Lapusan, fost ministru al Ministerului Agriculturii, a lansat vineri, la Zalau, o noua carte intitulata Interpelari agro-politice, editura Agricola 2010. Volumul cuprinde articolele lansate in revista Profitul Agricol, din toamna anului 2007 si pana in august 2010. Articolele publicate sunt analize ale politicilor economice, cu putin accent pe politica agrara. Am analizat toate marile evenimente politice care vizeaza politica din Romania si care a ingreunat viata economica. Tot in aceste articole am analizat toate motiunile si tot ce inseamna decizii din zona agroalimentara, foarte putine fiind articole filozofice. In privinta celor critice… sunt exagerat de critic, dupa unii comentatori. Astfel, la anumite intervale de timp, am trecut in revista portretul si capacitatea fiecarui partid politic, insemnand: lideri, programe etc. si previziuni ale persoanelor politice, care s-au adeverit, ne-a declarat Alexandru Lapusan.

Lansarea de carte a avut loc in cadrul sedintei organizate de conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, intre agricultorii din judet si secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu.

Printre publicatiile lui Alexandru Lapusan se numara Strategie pentru tranzitia in agricultura, MAA Bucuresti, 4 martie 1993; Regimul proprietatii agricole in Romania, ASE, Fac. EGPAA, 1998; Scenarii previzibile ale structurilor agrare in perspectiva integrarii in UE, ASE, Fac. EGPAA, Bucuresti, 1999; Strategii sectoriale in domeniile agriculturii si industriei alimentare, MAA Bucuresti, 2000; Modele de exploatatii agricole mari – Ghid practic, Editura BANEA PRESS, 2002; Structuri agrare, Editura BANEA PRESS, 2002; Structurile agrare si viitorul politicilor agricole, Editura Economica, 2003 (coautor).

Nascut la data de 1 februarie 1955, in localitatea Tandarei, judetul Ialomita, Alexandru Lapusan a absolvit in 1980 Institutul Politehnic Iasi, Facultatea Mecanica – Masini Agricole. A inceput sa lucreze din 1980 ca inginer mecanic la o intreprindere de panificatie din Cluj, iar noua ani mai tarziu a fost ales deputat. Intre anii 1992-1996, Alexandru Lapusan a trecut de la functia de secretar de stat la ministru al Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, precum si guvernator al Fondul International pentru Dezvoltarea Agriculturii. In 2004 s-a retras din viata politica. In prezent este administrator la doua societati comerciale din Oltenia si Bucuresti si membru al comisiei prezidentiale pentru elaborarea unei strategii pentru agricultura. De asemenea, inca din 2006 este vicepresedintele Patronatul Roman, reprezentantul PR in Comisia de Dialog Social la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

A obtinut titlurile de doctor in economie – ASE Bucuresti, 2001 Modernizarea structurilor agrare din Romania in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, membru asociat al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, Bucuresti (2003-2009) si membru al Consiliului Centrului European Interuniversitar Romano, Bulgar – BRIE 2003. Ca distinctii, a primit in 2003 Medalia Nationala Serviciul Credincios.

Leave a Comment