MAE cere guvernului britanic să reducă şi în cazul românilor taxa aplicată vizei de muncă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a semnalat diferenţa de taxe pentru viza de muncă în Regatul Unit atât părţii britanice, cât şi la nivel european şi „a transmis argumentele pertinente care să fundamenteze continuarea dialogului pe această temă”, arată un comunicat de presă. Autorităţile britanice au redus cu 55 de lire taxa aplicată solicitărilor din anumite ţări pentru viza care permite munca în Regatul Unit, însă România nu beneficiază de scutire, relateză Digi24.

Potrivit MAE, respectiva reducere este „o măsură adoptată de autorităţile britanice în aplicarea Cartei Sociale Europene din 1961, la care Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi 22 de state membre ale Uniunii Europene sunt părţi”, explică ministerul român.

MAE aminteşte că în 1996 a fost adoptată Carta Socială Europeană revizuită, care modernizează documentul juridic din 1961, România devenind parte, în mod firesc, doar la acest din urmă tratat. Cu toate acestea, Regatul Unit nu a devenit parte şi la varianta revizuită, din 1996, a Cartei Sociale Europene, motiv pentru care aplică măsura vizată (reducerea de 55 de lire) numai în raport cu acele state care sunt părţi la varianta din 1961 a Cartei (inclusiv cele 22 de state membre ale Uniunii Europene).

MAE subliniază că această măsură nu vizează în mod direct lucrătorii români, în aceeaşi situaţie juridică regăsindu-se şi cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene care au ratificat versiunea din 1996 a Cartei.

Începând cu acest an, cetăţenii Uniunii Europene care doresc să lucreze în Marea Britanie trebuie să solicite o viză în acest sens şi să îndeplinească o serie de condiţii speciale, intrate în vigoare după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană. Mai multe detalii sunt disponibile pe platforma Guvernului britanic, gov.uk.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “MAE cere guvernului britanic să reducă şi în cazul românilor taxa aplicată vizei de muncă”

  1. Anonim

    Da,da .Borris e deja ud la cur de frica ambasadei romanesti.Pi bai amaratilor,u cat tara din care vii e mai saraca si vai de mama ei cu atata taxa va fi mai mare.Legea cererii si ofertei.Au aia mai multi jidovi decat noi in City. Shalom.

Leave a Comment