Mărfurile contrafăcute, risc pentru sănătatea şi securitatea populaţiei

Mărfurile contrafăcute, risc pentru sănătatea şi securitatea populaţiei

Vameşii au demarat o amplă campanie de luptă pentru prevenirea cetăţenilor şi combaterea utilizării produselor contrafăcute. În judeţul Sălaj, de la începutul acestui an şi până acum nu au fost depistate astfel de mărfuri, dar în cursul anului trecut lucrătorii vamali au confiscat ţigarete din Ucraina susceptibile de a fi contrafăcute care au fost oprite de la comercializare.

Reprezentanţii lucrătorilor vamali din Sălaj s-au raliat campaniei de combatere a pirateriei în producerea de bunuri, având în vedere faptul că în ultimii zece ani numărul încălcărilor în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală s-a ridicat la cote alarmante, cu implicaţii grave pentru consumatori. Motivele acestei explozii de mărfuri contrafăcute şi pirat constau în principal în profiturile foarte mari obţinute de cei implicaţi în contrafacere şi piraterie comparativ cu riscul scăzut pe care îl implică această activitate.

Una dintre cele mai grave consecinţe ale punerii pe piaţă a mărfurilor contrafăcute şi pirat o reprezintă creşterea riscului la care sunt expuşi cetăţenii unui stat ca rezultat al utilizării bunurilor contrafăcute care pot fi şi periculoase pentru sănătate, precum medicamentele, produsele alimentare, băuturile, dar şi produsele care atentează la securitatea celor care le utilizează, de exemplu piesele de schimb pentru autovehicule sau avioane.

La nivel mondial, comerţul cu mărfuri contrafăcute şi pirat reprezenta în 2007 peste 250 miliarde de USD, mai mult decât suma PIB-urilor a 150 de economii. Conform Raportului anual al Comisiei Europene pentru anul 2009, publicat în 2010 privind acţiunile autorităţilor vamale ale UE în vederea respectării drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), serviciile vamale ale UE au intervenit în 43.500 de cazuri însumând în total 118 milioane de produse despre care exista suspiciunea că sunt contrafăcute sau piratate.

S-a constatat că sunt contrafăcute tot mai multe articole de folosinţă zilnică, parte din ele potenţial periculoase pentru cetăţeni, cum sunt medicamentele, pastele de dinţi, cosmeticele sau aparatele de uz casnic. Din raport rezultă că principala sursă de produse contrafăcute o constituie China, însumând 64 la sută din totalul de articole care încalcă drepturile de proprietate intelectuală.

Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, structură din care face parte şi judeţul Sălaj, s-a alăturat demersului european de luptă împotriva produselor contrafăcute. S-au creat postere şi s-au afişat la sediul instituţiei, în care a fost inserată totodată legislaţia naţională în acest sens: „Deţinerea în vederea comercializării de produse contrafăcute se pedepseşte cu închisoare până la 3 ani sau cu amendă până la 150 000 lei”. Bunurile contrafăcute, reţinute de Autoritatea Naţională a Vămilor, pot fi distruse, conform normelor legale in vigoare; predate cu titlu gratuit, în funcţie de natura bunurilor, către instituţii din domeniul ocrotirii sociale, organizaţii sau asociaţii nonprofit cu caracter umanitar, asociaţii ori cluburi sportive, instituţii de învătământ sau persoane fizice care au avut de suferit de pe urma dezastrelor, dacă există acordul scris al titularului dreptului şi dacă sunt mărfuri apte pentru consumul sau uzul persoanelor fizice, cu condiţia de a nu fi comercializate.

Leave a Comment