Lista spitalelor propuse pentru comasare – reanalizată de Ministerul Sănătăţii

Lista spitalelor propuse pentru comasare – reanalizată de Ministerul Sănătăţii

Procesul de reorganizare a spitalelor va continua, însă lista propunerilor de comasare a unităţilor sanitare va fi reanalizată, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. „Analiza merge înainte, nu am spus că nu vor putea fi eventuale modificări, în funcţie de reanalizarea fiecărui judeţ şi a fiecărei situaţii de la spitale. Dar, din punctul meu de vedere, acest proces trebuie făcut, chiar dacă este extrem de dureros şi nepopular”, a afirmat ministrul.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care lista cu unităţile medicale supuse reorganizării a trezit nemulţumiri în mai multe judeţe din ţară. În Sălaj, sunt două astfel de unităţi incluse în procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc: Centrul de Cercetări şi Asistenţă Medicală din Şimleu Silvaniei, care va fi comasat cu Spitalul Orăşenesc, astfel încât, începând din acest an, sub Măgură să existe o singură unitate medicală, şi spitalul din Cehu Silvaniei, care ar trebui transformat în Centru de îngrijire a Vârstnicilor. Dacă în ceea ce priveşte situaţia de sub Măgură nu există probleme ridicate de autorităţile locale, ele susţinând că procesul de comasare este binevenit întrucât din bugetul local nu ar fi putut fi susţinute două unităţi, la Cehu Silvaniei cazul este diferit. Atât reprezentanţii administraţiei locale, cât şi conducerea spitalului s-au declarat împotriva transformării unităţii în Centru de îngrijire a Vârstnicilor. Argumentul major adus de reprezentanţii Primăriei Cehu Silvaniei şi de conducerea spitalului a fost faptul că, deşi mică, unitatea medicală asigură servicii pentru un număr larg de pacienţi, atât din Sălaj, cât şi din judeţele Maramureş şi Satu Mare. Este vorba de locuitorii care stau în comunele situate în apropierea limitei dintre judeţe şi pentru care este mai uşor să vină la spitalul cehan decât să se deplaseze o distanţă mai mare până la unităţi medicale din Baia Mare sau Satu Mare.

Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exterioare. Dintre cele 182 de spitale, un număr de 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă. Reorganizrea acestor unităţi face parte din strategia autorităţilor centrale de eficientizare a sistemului spitalicesc şi de realizare a unui sistem în care unităţile să corespundă cerinţelor de asistenţă medicală actuale. Prin reorganizările propuse, se poate realiza utilizarea optimă a fondurilor din bugetul de stat sau pot fi atrase fonduri din alte surse, în funcţie de priorităţile politicii de sănătate şi a nevoilor obiective, evidenţiate prin cererea de servicii medicale.

Comasarea sau reprofilarea celor 182 de unităţi sanitare este rezultatul unei evaluări pe care Ministerul Sănătăţii a realizat-o în colaborare cu direcţiile de sănătate publică şi autorităţile locale timp de mai multe luni de zile.

În ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor sanitare, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor desfăşura în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, Programul de interes naţional. Programul va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei.

Leave a Comment