Legea antifumat face victime: poliţiştii zălăuani au dat primele amenzi pentru fumatul în loc nepermis

Poliţia Locală Zalău a început, la doar câteva zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, să întocmească procese – verbale pentru încălcarea actului normativ, împărţind amenzi şi avertismente scrise primilor fumători prinşi cu ţigara în gură, în locurile publice vizate de noua lege. Conform datelor furnizate de Poliţia Locală  Zalău, în primele zile de la intrarea în vigoare a legii antifumat, au fost aplicate opt sancţiuni contraventionale, din care două cu amendă şi şase cu avertisment scris. Deşi tot nu ne vine să credem, dacă suntem prinşi fumând în staţiile de autobuz, suntem buni de plată. Cele două amenzi au fost aplicate chiar în staţia de la “Uz Casnic”, una dintre ele, în valoare de 50 de lei, fiind aplicată unui minor, cealaltă în valoare de 100 de lei. Poliţiştii locali au sancţionat, deocamdată cu avertisment scris, cinci persoane care au fost surprinse fumând în zonele de joacă pentru copii (din Parcul Central si parcul de langa blocul T159 de pe strada Crişan) şi un elev care a fost surprins în incinta liceului “Gheorghe Şincai”. Prin urmare, chiar dacă este, încă, foarte greu de acceptat idea că am putea scoate bani din buzunare pentru simplul fapt că am aprins o ţigară… sub cerul liber, iată că este posibil, iar sancţiunile sunt, cu siguranţă, abia la început. Poliţia Locală spune că acţiunile pe acest segment se vor intensifica, vizate fiind nu doar zonele centrale ci şi cartierele, în special zonele în care sunt amplasate parcuri, locuri de joacă pentru copii, şcoli, grădiniţe şi staţii ale operatorului de transport în comun local.

Fumătorii – loviţi din toate părţile

 Fumătorii trăiesc vremuri triste, sub aspectul fumatului dar mai ales al tuturor activităţilor pe care acest obicei le însoţea: cafeaua de dimineaţa din cafenea, poveştile cu prietenii într-un bar, socializarea în spaţiile publice sau distracţia de fiecare weekend din cluburi, acolo unde tăiai, la propriu, fumul cu cuţitul. Legea antifumat a fost atât de ostil primită de fumători şi pare a fi atât de greu de respectat încât autorităţile se gândesc deja la un mic compromis, acela de a permite, evident prin lege, ca măcar în spaţiile deschise care aparţin barurilor şi restaurantelor, pe terasele care se vor deschide nu peste mult timp, să se poată fuma. Însă deocamdată nu există niciun semnal concret că acest lucru va avea sorţi de izbândă. Puţini ştiu însă că legea antifumat se aplică şi în cazul celor care sunt prinşi fumând în maşinile de serviciu însă legea este foarte greu de aplicat în cazul şoferilor care fumează în maşinile de serviciu. O spun chiar poliţiştii, care se plâng că e foarte greu să-i depisteze pe cei care încalcă legea, mai ales că multe autoturisme aparţinând firmelor nu sunt inscripţionate. Singurii care pot polua aerul la semafor sunt şoferii, în timp ce conduc maşinile proprietate personală.

Veştile proaste se ţin lanţ

Creşterea accizei la ţigări va aduce scumpiri pentru toate sortimentele, cel mai afectat fiind segmentul ţigărilor ieftine. România atinge din 1 aprilie, nivelul accizei convenit cu UE pentru 2018. Ca şi când toate acestea nu sunt deajuns, pictogramele de pe pachetele de ţigări vor fi literalmente înfiorătoare, începând cu prima lună a acestei veri. Dacă până acum pe fumători îi deranjau imaginile explicite cu diverse afecţiuni ale gâtului, danturii, sau cele legate de copiii care stau în preajma fumătorilor, peste doar câteva săptămâni pachetele de ţigări vor fi modificate drastic, în sensul în care vor conţine imagini îngrozitoare cu organe afectate iremediabil de consumul de tutun, imaginile fiind reale (fotografii şi nu desene) iar acestea vor fi expuse pe faţa pachetului şi vor ocupa cea mai mare parte a suprafeţei. Mărcile țigărilor ar putea fi trecute într-un colţ al pachetului. Producătorii sunt obligați să renunțe la ambalajele actuale începând din 20 mai. Asta înseamnă că vor retrage țigările respective sau vor găsi soluții astfel încât ele să fie vândute în pachete standard, până la epuizarea stocurilor vechi. Schimbările vizează și mesajele de pe pachete. Avertismentele privind pericolul consumului de tutun se vor regăsi pe cea mai mare parte a ambalajului. Atât pe față, cât și pe spatele pachetului, ele vor acoperi 65 la sută din suprafață, față de 30 la sută – 40 la sută în prezent. Pe jumătate din părțile laterale ale pachetului se vor regăsi mesaje precum: “Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer” fiind prezent şi mesajul clar “Fumatul ucide”. Dispar din acest an şi ţigările slim (subţiri) foarte populare în rândul fumătorilor români, mai ales a celor tineri, pe cale de dispariţie fiind şi ţigările aromate, cea mai mare pierdere fiind ţigările mentolate, preferatele multor fumători.

Clienţi mai puţini în cafenele

Chiar dacă mulţi patroni nu recunosc acest lucru, o simplă privire aruncată în barurile şi cafenelele din Zalău, la ore la care, în mod normal, localurile erau aproape pline de clienţi, demonstrează că legea a lovit şi în aceste unităţi. Clienţi puţini, doi-trei fumători zgribuliţi pe la uşi, înăuntru – linişte, pace şi… aer curat. Ceea ce unii clienţi ne-au declarat cu puţin timp înainte ca legea să intre în vigoare, faptul că nu vor mai veni atât de des să bea o cafea într-un bar, o cafenea sau restaurant, s-a adeverit. Localurile sunt mai goale decât erau în urmă cu o săptămână. Vânzările însă nu au scăzut. Fetele de la chioşcuri ne spun că ţigările se vând cel puţin la fel de bine cum se vindeau şi înainte de apariţia legii-sperietoare şi că producătorii de tutun au fost ultimii care şi-au făcut griji la apariţia acestei legi. “Nici vorbă să vindem mai puţin. Avem zile în care vindem şi mai mult”, ne spun vânzătoarele de la ABC-urile de pe strada Unirii din Zalău. La fel, şi la chioşcuri. Ţigările se vând aşadar foarte bine şi, din păcate pentru sănătatea noastră, se vor vinde în continuare în ciuda tuturor restricţiilor prin care această industrie şi susţinătorii ei, vor trece.

 

Leave a Comment