Lapte praf gratuit pentru sugari, numai pe motive medicale

Lapte praf gratuit pentru sugari, numai pe motive medicale

Primaria Municipiului Zalau va incepe de astazi, 23 aprilie, distribuirea laptelui praf gratuit pentru copiii cu varste cuprinse intre 0-12 luni. In judetul Salaj, in cursul lunii martie, au fost distribuite prin intermediul Cantinei de Ajutor Social a Primariei Municipiului Zalau, 989 de cutii de lapte praf, a declarat Cristian Curta, purtatorul de cuvant al institutiei. Dana Pop, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, a spus ca exista 5 depozite teritoriale de lapte praf, respectiv in Zalau, Simleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei si Crasna, depozite de unde primariile ridica necesarul pentru fiecare localitate arondata. Seful ASP Salaj a mai mentionat faptul ca nu sunt probleme in ceea ce priveste stocul de lapte praf, asa cum se intampla in multe judete din tara noastra.

In baza Legii 321/2001, se acorda gratuit lapte praf, formula pentru sugari – Lactovit – copiilor cu varste cuprinse intre 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern. Conform normelor in vigoare,acesta se mai distribuie copiilor ale caror mame sunt bolnave de TBC pulmonar, neoplazii, tulburari ale functiilor organismului, prin slabire si anemie severa, septicemie, boli psihice grave, scleroza in placi, insuficienta renala sau cardiaca, diabet zaharat decompensat sau infectie HIV. Totodata, beneficiari ai acestei facilitati trebuie sa fie si copiii la care se constata o crestere nesatisfacatoare, sub limita greutatii normale, din cauza absentei ori insuficientei laptelui mamar, precum si cei care sunt adoptati sau au mama decedata. Aceste criterii au fost prevazute si in anii anteriori, dar medicii de familie au prescris lapte nu numai sugarilor care indeplineau conditiile, ci si celor din familii necajite, considerand, pe buna dreptate, ca mamele lor, fiind subalimentate, nu au lapte suficient si corespunzator. Acum, insa, doctorii nu mai pot sa tina cont de situatia materiala a familiei bebelusului.

Distribuirea laptelui praf este realizata prin Consiliile Locale ale municipiilor, oraselor si comunelor.

Cum se procedeaza?

Medicii de familie trimit directiilor judetene de sanatate publica, lista cuprinzand copii cu varste de pana la 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si pe care ii au in evidenta. Eliberarea laptelui praf este un atribut al primariilor, unitatilor administrativ-teritoriale, in a caror raza se afla cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie, care au in evidente copii cu varste cuprinse intre 0-12 luni care nu sunt alaptati. Persoanele autorizate de primar elibereaza laptele praf pe baza retetelor intocmite de medicul de familie si centralizeaza lunar retetele, dupa care primaria trimite situatia inapoi celor de la ASP.

Leave a Comment