În Zalău, zona rezidenţială “Mogyoros” – devine Cartierul “Silvania”

“Cartier Silvania”. Aceasta este denumirea pe care municipalitatea, prin consilierii locali, urmează să o atribuie unei zone din municipiul Zalău.

Potrivit unui proiect de hotărâre, aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de Consiliul Local (CL) de luni, 9 noiembrie, consilierii urmează să aprobe “atribuirea de denumiri  de străzi existente şi propuse în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) <Zona rezidenţială Mogyoros – prelungire strada C.D. Gherea> şi a denumirii de <Cartier Silvania> a acestei zone”. Potrivit proiectului, în zona rezidenţială Mogyoros – prelungire strada C.D. Gherea urmează să fie atribuite următoarele nume de străzi: strada Dr. Ioan Puşcaş, Iulian Domşa, Oborului, Miklos Wesseleny, Traian Moşoiu, Iuliu Suciu, Alexandru Aciu şi Gheorghe Pop de Oarţa. Cartierul care urmează să primească denumirea de “ Silvania” cuprinde străzile precizate şi este situat în intravilanul municipiului Zalău, în zona sud–estică, fiind mărginit de Valea Banchert, marginea livezii din dreapta spre Valea Răpoasa şi drumul care leagă prelungirea străzii C.D. Gherea cu strada Freziilor. Suprafaţa terenului studiat în PUZ este de aproape 25 de hectare, împărţită în două zone şi anume: zona de locuinţe unifamiliale cu regim mic de înălţime şi zona de locuinţe familiale care include şi instituţii şi servicii publice.

“Zona are destinaţia preponderent rezidenţială, completată cu instituţii şi servicii publice, iar pentru identificarea acesteia Serviciul de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului propune atribuirea PUZ-ului <<Zona Rezidenţială Mogyoros – prelungire  strada CD Gherea>> de Cartier Silvania”, se arată în referatul proiectului de hotărâre.

Cine au fost cei care vor da denumirea străzilor din Cartierul “Silvania”

Ioan Puşcaş, radiolog și gastroenterolog, format la şcoala medicală din Cluj, medic renumit al Sălajului; este primul “Cetăţean de Onoare” al oraşului Şimleu Silvaniei, pe care l-a făcut cunoscut în toată lumea. A brevetat în anii ‘70 un medicament contra ulcerului gastric, pe bază de bicarbonat de sodiu, bicarbonat de potasiu şi acetazolamidă – substanţă controversată astăzi datorită efectelor adverse şi aflată pe lista dopantelor. Medicamentul a fost în cele din urmă scos din producţie. Medicul Puşcaş s-a stins din viaţă în acest an.

Iulian Domşa – primul primar român al Zalăului şi sălăjeanul care a făcut ca judeţul să nu fie şters de comunişti de pe hartă, aşa cum aveau de gând de reorganizarea administrativă a teritoriului din anul 1968. De numele lui Iulian Domşa se leagă şi menţinerea reşedinţei de judeţ la Zalău.

Miklos Wesselenyi (fiul), baron maghiar, primul nobil care şi-a eliberat iobagii, în opinia unora una dintre cele mai mari personalităţi născute în judeţul Sălaj, important om politic şi paşoptist maghiar, în revoluţia de la 1848. A fost o personalitate ce a lăsat o amprentă mare asupra oraşului Zalău prin acţiunile şi investiţiile sale. Numele său a fost atribuit mai multor străzi din Budapesta, Debrecen, Szeged şi Viena.

Traian Moşoiu a fost un general în Armata Română care a participat la eliberarea Transilvaniei. În aprilie 1919, Traian Moşoiu a fost numit la comanda “Grupului de Armate Nord”, contribuind la eliberarea părţii de vest a ţării, inclusiv a oraşelor Şimleu Silvaniei, Beiuş, Oradea şi Satu Mare. Continuând luptele până la Budapesta, a condus “Grupul de Manevră General Moşoiu”.

Iuliu Suciu, profesor, om de literatură şi primar al Zalăului în primele şase luni de după revoluţia din 1989. Numele Cenaclului Literar “Silvania”, ce funcţionează pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor Zalău, este sinonim cu numele lui Iuliu Suciu, nu numai pentru că este membru fondator al acestei grupări culturale, dar a şi condus-o aproape neîntrerupt de-a lungul celor 35 de ani de existenţă.

Alexandru Aciu, avocat, politician, deputat, senator şi prefect, născut la Măerişte în anul 1875. A fost preşedinte al Partidului Naţional Liberal, organizaţia din Sălaj.

6 Thoughts to “În Zalău, zona rezidenţială “Mogyoros” – devine Cartierul “Silvania””

  1. Suntem condusi de prostii prostilor!

    Omeneste le spui sa puna nume de strazi mai scurte, ca ei nu si nu…prostii prostilor
    Ce o sa-i mai injure cei care vor sta pe „str. Gheorghe Pop de Oarţa”….
    Mai, numai tampiti la conducere in tara asta…
    De ce draq nu consultati oamenii, asa cum ar fi normal sa fie?!
    Se presupune ca ii reprezentati sau acu, ca v-ati cocotat sus, faceti dupa cum va taie capul ala prost?!

    1. Mars

      Stimate concetatean…..daca va intereseaza subiectul va rog sa va documentati înainte să comentati. Proiectul cu numele străzilor a fost supus dezbaterii publice începând cu 07 septembrie 2015. Daca va deranjează numele străzilor propuse de ce nu ati facut alta propunere?
      Si sa nu imi spuneti ca nu s-a stiut pentru ca a mai fost publicat un articol pe aceasta tema in 04 septembrie 2015. Si…..nici un cetățean nu a facut nicio propunere. Deci….Sa dam din gura si sa facem scandal stim…..dar cand putem face ceva concret nimeni nimic.
      Vrem sa fim consultări, comentam ca hotărăsc numai cei de sus….ei….uite….am fost consultati ….Si….nimeni nu a facut nicio propunere. In concluzie….mai bine ne vedem de treburile noastre.

  2. Anonim

    pe cand strada Paul Maghiu?

  3. Nelu

    Normal că În Ungaria să fie strada lui Miclos. Groful ăsta ungur a eliberat iobagii români, da numai dacă se maghiarizau.Augusta, te rog eu frumos, n-ar fi rău să ne publici care sunt numele consilierilor locali care au votat pt această stradă. Să-i ştim ca să nu-i mai votăm !

  4. In articolul din 04 sept

    ati avut aceleasi semnale…respectiv ca alegeti nume de strazi prea lungi…
    Da voi o tineti una si buna…Idei putine, da’ fixe.
    De ce trebuie neaparat sa fie nume de
    „personalitati”? Dintr-un festivism idiot?
    Mai e o strada in Porolissum, „str. Locotenent-Colonel Teofil Moldoveanu”…mare personalitate mare, oare ce coada la pruna o fi pus si asta? Da’ nu-i bai, bine ca-i lung cat o zi de post.
    Puteau la fel de bine sa fie, de pilda, nume de plante, pasari, etc…Las la o parte ca venite din natura, iti da si un fel de confort psihic.

  5. robin

    pentru cel de la 1,15..gresit Strada sa se numeasca Laurentiu Ghiurutan sau pe scurt Lenti utca

Leave a Comment