La Zalău, o jumătate de litru de sânge se plăteşte cu 65 de lei

Bonurile valorice în valoare de peste 65 de lei, o zi liberă de la şcoală sau de la serviciu, dar şi obişnuinţa, îndeamnă tot mai multe persoane din judeţ să doneze sânge. În doar 15 zile lucrătoare, a lunii septembrie 2013, numărul sălăjenilor care au donat sânge, aflaţi în evidenţa Centrului de Transfuzie Sanguină a ajuns la aproximativ peste 470 de persoane, ceea ce înseamnă un număr de 31 de donatori pe zi.

Potrivit unor informaţii furnizate de Vasile Crişan, contabil şef la Centrul de Transfuzie Sanguină Zalău, numărul donatorilor de sânge din judeţ a crescut semnificativ în cursul acestei luni. Dacă în lunile anterioare media ajungea la aproximativ 600 de persoane, în septembrie 2013, în doar 15 zile lucrătoare, numărul donatorilor a ajuns la 474 de persoane. Pentru o donare, 450 de mililitri de sânge, donatorii primesc şapte bonuri alimentare, în valoare totală de 65,45 de lei, o zi liberă de la muncă sau de la şcoală în cazul în care donatorul este elev, dar şi o reducere de 50 la sută, cu o valabilitate de o lună calendaristică, la abonamentul pentru transportul în comun. Pe lângă toate aceste facilităţi, donatorii se aleg gratuit şi cu analize medicale, care se realizează de medicii de la centru înainte de donare, pentru a se verifica dacă, donatorul este clinic sănătos.
Potrivit sursei citate, nu orice persoană poate dona sânge. Vârsta şi greutatea corporală sunt principalele condiţii pe care trebuie să le îndeplinească orice persoană care intenţionează să doneze sânge. Vârsta minimă este de 18 ani, cea maximă de 65 de ani, iar greutatea minimă în cazul persoanelor de sex feminin este de 50 de kilograme, respectiv 55 de kg în cazul donatorilor de sex masculin. Persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, care intenţionează să doneze sânge, aflate la prima donare, pot face acest lucru numai în baza unui aviz al medicului.

Sângele sălăjenilor salvează vieţi

Sângele colectat din donările sălăjenilor salvează vieţile a mii de oameni, în cele mai multe cazuri acesta ajungând în diferite clinici şi spitale din judeţele limitrofe. După cum a explicat reprezentantul Centrului de Transfuzie Sanguină Zalău, în primul rând, pe plan local este asigurat un stoc necesar în cazul unor eventuale necesităţi în rândul pacienţilor, după care surplusul de sânge este trimis de regulă la spitalele şi clinicile medicale din Cluj Napoca. De regulă, aici sunt şi foarte mulţi sălăjeni care au nevoie de sânge. De asemenea, Centrul de Transfuzie Sanguină colaborează şi cu unităţile spitaliceşti din Baia Mare, Satu Mare, Bistriţa şi Timişoara.

One Thought to “La Zalău, o jumătate de litru de sânge se plăteşte cu 65 de lei”

  1. Anonim

    mai mult decit jenant titlul!

Leave a Comment