La un pas de sezonul rece: Guvernul tace malc in privinta reconstruirii caselor din Ortelec

La un pas de sezonul rece: Guvernul tace malc in privinta reconstruirii caselor din Ortelec

Nici macar acum, cand suntem cu un pas in toamna, autoritatile salajene nu au primit niciun raspuns de la Guvern privind solicitarea de a fi alocat un sprijin financiar de 2,5 milioane de lei pentru reconstructia a 15 locuinte din Zalau, distruse de alunecarile unui versant din Ortelec. Cel mai probabil, oamenii vor trebui sa se ajute singuri, ca in multe alte cazuri, ca sa nu-i prinda iarna asteptand sprijinul celor de la Bucuresti.

Alunecarea versantului din Ortelec a inceput acum cativa ani si s-a agravat mult in primavara acestui an. Casele a 19 familii au fost puternic afectate, in pereti aparand crapaturi mari, ce au pus in pericol structura si rezistenta imobilelor. Pentru ca e spre binele familiilor sa fie mutate, pentru 15 dintre ele (care s-au aratat interesate), Institutia Prefectului Salaj a solicitat Guvernului alocarea unui sprijin financiar in valoare de 2,5 milioane de lei care sa permita reconstruirea caselor. Proiectul de Guvern intocmit in acest sens a fost trimis la Bucuresti, dar dupa cum ne-a declarat subprefectul Claudiu Barsan, autoritatile centrale au cerut includerea unor documente suplimentare in dosar. Am trimis si aceste acte solicitate si asteptam raspunsul lor. Speram ca sprijinul financiar solicitat sa fie aprobat, a declarat subprefectul Barsan, precizand ca nu exista un termen pana la care trebuie sa soseasca raspunsul de la centru.

Cum, insa, cei din Guvern nu par sa se grabeasca, familiile din Ortelec risca sa intre in iarna cu casele intr-o stare foarte rea. In plus, cu toate ca Primaria Zalau a acordat gratuit familiilor 15 parcele de teren unde casele pot fi reconstruite, acest lucru presupune foarte multi bani, care cu greu pot fi gasiti in conditii de criza.

O problema veche de ani

In cazul dealului din Ortelec, studiile si expertizele dispuse de autoritati au aratat ca alunecarile de teren au inceput cu ani in urma, dealul din argila luand-o la vale pe mai multe planuri, in trei directii diferite, pe o suprafata de 10 hectare. Aceleasi studii au relevat drept cauza infiltrarile de apa acumulate intre straturile de argila, dar si exploatarea argilei in zona de catre SC Cemacon SA.

Desi au fost luate masuri, in decursul anilor, printre care renuntarea la conducta de apa a SC Publiserv SA (operator de distributie a apei, n.r.), taluzarea terenului de catre firma Cemacon etc., acestea nu au putut impiedica alunecarea faliei de teren.

Leave a Comment