Începutul anului şcolar goleşte buzunarele părinţilor

Începutul noului an şcolar aduce cu sine o serie de cheltuieli pentru părinţii copiilor. Ghiozdan, penar, caiete, stilou, cerneală, creioane colorate, plastelină, acuarele, coperte, uniforma şcolară, dar şi obiecte vestimentare sunt doar câteva lucrurile absolut necesare oricărui elev care începe şcoala. În funcţie de preferinţe, de calitatea produselor şi de bugetul disponibil, părinţii vor trebui să scoată din buzunar minim 200 de lei pentru un copil.

În această perioadă magazinele cu produse de îmbrăcăminte, dar şi librăriile şi papetăriile sunt înţesate de clienţi. De aproximativ o săptămână a început sezonul cumpărăturilor pentru anul şcolar. Unii îşi pregătesc copiii pentru creşă, alţii pentru grădiniţă iar alţii pentru şcoală. Toate aceste pregătiri, dinaintea primului clopoţel sau redescoperirea locului din bancă, înseamnă timp, cheltuileli şi forfotă.

Pentru creşă – minim 200 de lei

Începutul fiecărui an şcolar este unul destul de costisitor pentru părinţi. Minodora M., o tânără mămică din Zalău, a început să facă cumpărături pentru fetiţa ei care are un an şi nouă luni şi care, din această toamnă va merge la creşă. Pijama, trening, trei bluze, trei perechi de pantaloni, o pereche de pantofi, o pereche de adidaşi, cinci perechi de şosete, două maieuri, un set de lenjerie şi un rucsac. Toate aceste obiecte au fost achiziţionate de tânăra mămică cu aproximativ 250 de lei. „Am cumpărat deocamdată doar atât şi credeţi-mă că m-am orientat ca produsele să nu fie foarte scumpe. Ştiţi …, cresc, iar ce îi este bun luna aceasta, peste două luni… îi sunt mici. Sigur, va fi nevoie şi de alte lucruri odată cu începerea creşei, însă mai aştept şi cred o să fim informaţi în cadrul unei şedinţe de ce mai este nevoie. Ştiu, de la prietenele mele care şi-au mai dus copiii la creşă, că, lunar trebuia să le cumpere hârtie igienică, serveţele umede, săpun lichid şi scutece, în cazul în care era nevoie. (…). Restul, inclusiv hăiniţe, o să mai cumpăr de parcursul anului. Special, am pus deoparte 500 de lei, pentru cheltuielile cu începerea creşei. Dacă mai trebuie…, mă conformez”, povesteşte mama fetiţei.


Pijama 25-30 de lei bucata, trening- 45-50 de lei bucata, şosete- 10 lei setul cu cinci perechi, maieu – 8 lei bucata, un set lenjerie intimă – zece lei, adidaşi din piele – 55 de lei perechea, adidaşi din material sintetic – 30 de lei, pantofi din piele – 50-70 de lei perechea, bluză tip tricou cu mânecă lungă -25-30 de lei bucata, pantaloni – 25-30 de lei bucata şi rucsac – 20-50 de lei bucata. Menţionăm că preţurile diferă în funcţie de preferinţe şi calitate.


Chetuieli pentru grădiniţă

Şi părinţii care îşi pregătesc copiii pentru grădiniţă au cheltuit în această perioadă sume cuprinse între 200 şi 500 de lei, bani care s-au dus doar pentru achiziţionarea obiectelor de îmbrăcăminte. În cazul preşcolarilor care frecventează o grădiniţă cu program prelungit, cheltuielile sunt mult mai mari comparativ cu cele dintr-o grădinţă cu program normal. De exemplu, părinţii care au optat să-şi ducă odrasla la un cămin cu program prelungit, unde cei mici vor dormi de amiază şi vor avea trei mese zilnice, vor cheltui mai mult. Andrada M., mama unui băieţel de cinci ani, a făcut câteva cumpărături pentru fiul ei, care în această toamnă va intra în grupa mare. Pentru o pijama, două perechi de pantofi, un trening, trei maieuri, două bluze şi două perechi de pantaloni, mămica a cheluit până în prezent puţin peste 200 de lei. „Ştiu din experienţa anilor anteriori că e nevoie de pantofi pe care-i va purta doar în interiorul căminului, un trening pentru ora de sport, pantofi sau adidaşi cu care să vină până la cămin, două- trei maieuuri, şosete noi şi lenjerie intimă. Deocamdată atât am cumpărat şi am cheltuit puţin, chiar foarte puţin peste 200 de lei. Mai are de anul trecut şi haine, geacă de toamnă, vestă, şi o să-i mai cumpăr pe parcurs. Oricum mai urmează o tură de cheltuieli pentru rechizitele care le va folosi la cămin. De la bloc de desen şi plastelină până la cana în care bea apă copilul, cam totul se plăteşte. Sper ca anul acesta, având în vedere că e ultimul, să nu se mai schimbe ceva prin grupă, mobilier, mochetă, scaune perdele sau alte lucruri, că, atunci nu cred că vom cheltui mult. Astea, tot din banii părinţilor se cumpără”, povesteşte mămica.

Pijama- 25-30 de lei, adidaşi din material sintetic – 30 de lei perechea, adidaşi din piele – 60-80 de lei perechea, maieu – 8 lei bucata, pantofi piele – 70-80 de lei bucata, bluză tip tricou cu mânecă lungă din material sintetic 25-30 de lei bucata, bluză tip tricou cu mânecă lungă din bumbac – 30-45 de lei bucata, pantalon -25-30 de lei bucata.

Cheltuieli pentru şcoală

Pentru echiparea de şcoală a unui copil, care începe cursurile în 16 septembrie, o famile modestă, este nevoită să scoată din buzunar minim 400 de lei. Costurile pot depăşi însă cu mult această sumă, în funcţie de preferinţele şcolarului şi de cât sunt dispuşi părinţii să investească. Preţul unui ghiozdan porneşte de la minim 20 de lei şi poate ajunge şi la 280 de lei. Dacă mai luam în calcul faptul că acest ghiozdan trebuie umplut cu o serie de rechizite: penar, creioane, stilou, radieră, carioci, pensulă, bloc de desen, plastelină, caiete specifice fiecărui an şcolar, suma creşte consistent. Amalia B., mama unei viitoare şcolăriţe ne-a informat că pentru începerea anului şcolar i-a cumpărat fetiţei, deocamdată, un ghiozdan şi rechizite. ” Deocamdată, i-am cumpărat un ghiozdan, un penar puţin mai scump, dar dotat cu toate cele necesare de la creione până la plastelină şi acuarele. Caiete am să-i cumpăr după începerea anului şcolar. Cred că, învăţătoarea va face o listă şi la şedinţa de început de an şcolar ne va spune de ce au nevoie copiii. Nu are rost să cumpăr înainte tot felul de caiete tip, pe care poate nu le va folosi”, povesteşte mămica.
Pe lângă toate acestea, orice elev care începe anul şcolar, în funcţie de bugetul familiei, are nevoie şi de anumite obiecte vestimentare. O preche de pantofi, jeanşi, trening pentru ora de sport, adidaşi, haină sau vestă specifică sezonului de toamnă, plus uniforma în cazul în care colectivitatea sau conducerea şcolii decide acest lucru. Toate acestea implică, de asemenea, alte cheltuieli din partea părinţilor. Preţul unei uniforme, în general pentru elevii din clasele primare şi gimnaziu porneşte de la 500 de lei, iar în cazul unui licean costul unei uniforme ajunge la 250 de lei.
De exemplu, mama unei eleve care anul acesta va păşi în clasa a IX-a la un liceu, aflat chiar în centrul Zalăului, ne-a informat că preţul unei uniforme, care este obligatorie, ajunge la 250 de lei bucata. „Am cumpărat doar câteva caiete studenţeşti de la Kaufland, unde preţurile la rechizite mi se par câtuşi de puţin acceptabile, o geantă de şcoală, şi i-am plătit uniforma. Deocamdată atât. Haine şi alte lucruri de care mai are nevoie o să le cumpărăm mai încolo, după ce începe anul şcolar”, a spus mămica elevei de liceu.

Caiet format mic, matematică sau română, de la minim un leu la 5 lei, caiet studenţesc 2-8 lei bucata, creion cu radieră – minim un leu bucata, radieră – de la un leu la 5 lei, carioci set – de le 2 lei la zece lei, caiet tip vocabular – minim un leu bucata, bloc de desen mic – de la 2 lei la 4 lei bucata, set geometrie – 10 lei, lipici solid – de la 2,2 lei la 10 lei bucata, set de acuarelă – de la 5 lei la 10 lei bucata, caiete speciale -8,9 lei bucata, penar – de la 20 de lei la 120 de lei, uniformă – de la 50 de lei la 250 de lei.

Aşadar, în funcţie de posibilităţile materiale ale fiecărei familii, dar şi de pretenţiile odraslelor, bugetul alocat chetuielilor pentru începerea anului şcolar diferă. În unele familii cheltuielile sunt modeste, doar pentru strictul necesar al copilului, iar în altele banii cheltuiţi pot depăşi cu mult un salariu mediu. Cert este că şi magazinele, librăriile sau papetăriile şi-au „adaptat” preţurile pentru această perioadă. Vrând-nevând, începerea anului şcolar aduce în fiecare familie cheltuieli puţin mai ridicate comparativ cu celelalte perioade ale anului.

Anul şcolar 2013-2014

În anul şcolar 2013-2014, în judeţul Sălaj, vor funcţiona 437 de unităţi de învăţământ. Dintre acestea, 419 au autorizaţie sanitară de funcţionare, ceea ce reprezintă aproape 96 la sută din total. Numărul elevilor din tot judeţul, care vor începe anul şcolar în aceste unităţi de învăţământ, ajunge la peste 30.000.

Leave a Comment