In Salaj exista 4 cazuri de hepatita acuta virala tip B

In Salaj exista 4 cazuri de hepatita acuta virala tip B

Autoritatea de Sanatate Publica Salaj informeaza ca incidenta cazurilor de hepatita B si C inregistrate pe trimestrul I 2007, sunt in scadere. Astfel, in primul trimestru al acestui an au fost semnalate 4 cazuri de hepatita acuta virala tip B, cu 6,53 la mia de locuitori mai putine fata de cazurile inregistrate in aceeasi perioada a anului 2006 (6 cazuri). Cat priveste hepatita acuta virala tip C, in judetul Salaj nu a fost inregistrat nici un astfel de caz.

Ce este hepatita si cum se poate trata?

Hepatita B poate provoca leziuni grave ale ficatului, pana la stadiul de ciroza hepatica, care nu se poate vindeca. Hepatita B se transmite prin contact cu sangele sau fluidele corporale ale unei persoane infectate. Totodata, se mai poate lua printr-un simplu sarut. Un mare numar de pacienti infectati nu prezinta simptome. Conform statisticilor, 9 din 10 adulti se vindeca pe cale naturala, fara a avea nevoie de tratament, in cateva luni de la infectare. Hepatita cronica apare atunci cand virusul persista in organism. Medicii spun ca 30 la suta sunt purtatori sanatosi, 40 la suta fac o hepatita cronica persistenta, care poate ramane stabila si nu evolueaza, iar 30 la suta fac hepatita cronica activa, care poate sa evolueze spre ciroza sau cancer hepatic.

Hepatita C – risc de ciroza si cancer

Hepatita C este o infectie virala care se poate transmite prin sange infectat. Foarte multe persoane au fost infectate cu virus C prin transfuzii, inainte ca acest tip de virus sa fie identificat, in anul 1989. Cele mai frecvente infectari se produc in urma consumului de droguri, folosind acelasi ac sau in urma tatuajelor si body piercing-urilor cu ace nesterilizate. Aproximativ 25 la suta din cei infectati reusesc sa se vindece, fara a necesita terapie, in primele 6 luni de la contactarea infectiei. Totusi, 75 la suta dezvolta forma cronica a infectiei si au nevoie de terapie medicamentoasa. Netratata, hepatita C poate duce la ciroza si cancer la ficat, mare parte dintre pacienti necesitand transplant.

Manifestari ascunse ale hepatitei sunt: lipsa poftei de mancare; modificari ale sensibilitatii gustative si olfactive, dezgust de a fuma, greata, varsaturi, balonari abdominale, constipatii sau diaree, astenie pronuntata, ameteli, cefalee, insomnie.

Hepatita B se poate vindeca

Hepatita se poate transmite prin contact sexual neprotejat cu o persoana deja infectata; transmiterea de la mama infectata la fat, precum si folosirea in comun a acelor si seringilor.

Vindecarea este posibila, iar in ceea ce priveste tratamentul, acesta a inregistrat progrese majore in ultimii 15 ani. Atunci cand a fost identificata prima data se vindecau aproximativ 10-20 la suta dintre pacienti. Astazi, noile metode de terapie permit tratarea cu succes a 50-80 la suta din cei infectati. Interferonul si ribavirina sunt cele doua medicamente aprobate pentru tratamentul persoanelor bolnave de hepatita virala C. Interferonul poate fi administrat singur sau in combinatie cu ribavirina. Starea ficatului se poate insa inrautati, in cazul in care, pe durata tratamentului bolnavul consuma bauturi alcoolice.

Semnele hepatitei C sunt: ingalbenirea pielii, oboseala, dureri abdonimale, greata, lipsa poftei de mancare si urina inchisa la culoare.

Autoritatea de Sanatate Publica Salaj informeaza ca incidenta cazurilor de hepatita B si C inregistrate pe trimestrul I 2007, este in cadere. Astfel, in primul trimiestru al acestui an au fost semnalate 4 cazuri de hepatita acuta virala tip B, cu 6,53 la mia de locuitori mai putine fata de cazurile inregistrate in aceeasi perioada a anului 2006 (6 cazuri). Cat priveste hepatita acuta virala tip C, in judetul Salaj nu a fost inregistrat nici un astfel de caz.

Leave a Comment