În atenția sălăjenilor pensionați înainte de anul 2011

 Casa Județeană de Pensii Sălaj vine în sprijinul pensionarilor cu o serie de precizări referitoare la calcularea drepturilor bănești ce se cuvin celor care au intrat în drepturi înainte de 1 ianuarie 2011 și care au desfășurat o muncă special încadrată în grupe de muncă, înainte de anul 2001. În Monitorul Oficial nr.334 din 8 mai 2017 a fost publicată HG nr.291/2017 privind completarea art.134 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin HG nr.257/2011. Astfel, se asigură aplicarea unitară și echitabilă a prevederilor legale referitoare la  pensionarii sistemului public de pensii care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a, ori în condiții deosebite și/sau condiții speciale de muncă.

Prin acest act normativ se aduc clarificări în ceea ce privește stagiul de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual în procesul de recalculare a pensiilor prevăzut de Legea nr.192/2015, astfel încât persoanele care au lucrat în condiții identice să beneficieze, la determinarea punctajului mediu anual, de stagii de cotizare identice.Potrivit art.1691 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii publice, cu modificările aduse prin Legea nr. 192/2015, aceste persoane beneficiază de o creștere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, după cum urmează: cu 50 la sută pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale; cu 25 la sută pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite. Este vorba despre pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/sau condiții speciale, dar care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale în baza următoarelor acte normative: OUG nr.100/2008, Legea nr. 218/2008, art. 78 indice 2 din Legea nr. 19/2000, art. 169 din Legea nr.263/2010, precum şi de majorarea punctajului pentru perioadele realizate în condiţii speciale după data de 1 aprilie 2001.

Categoriile de persoane care fac obiectul acestei recalculări

Pensionarii în situația cărora la determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat vechimea în muncă necesară deschiderii dreptului la pensie prevăzută de acte normative cu caracter special.

Pensionarii în situaţia cărora la determinarea punctajului mediu anual s-au utilizat stagii complete de cotizare mai mici decât cele prevăzute de legislația în vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie. De aceste majorări nu au beneficiat mai multe categorii de pensionari, astfel:

Pensionarii ale căror drepturi de pensie pentru limită de vârstă au fost stabilite conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 în baza unor acte normative cu caracter special, recalculate conform prevederilor OUG nr. 4/2005 aprobată prin Legea nr. 78/2005.

Pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 01.04.2001-01 ianuarie 2011 și în situația cărora la calculul punctajului mediu anual s-au utilizat stagii complete de cotizare mai mici decât cele prevăzute de legislația în vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie.

Pensionarii urmaşi ale căror drepturi de pensie de urmaş au fost stabilite anterior datei de 1 ianuarie 2011 şi a căror susţinători se încadrează în situaţiile precizate la pct.1 şi 2.

Pensionarii de invaliditate ale căror drepturi de pensie au fost stabilite conform legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011 şi care până la data de 31 decembrie 2015 nu au îndeplinit condiţiile de trecere la pensie pentru  limită de vârstă şi nici nu au avut o schimbare de grad după data de 1 ianuarie 2011. Recalcularea acestor pensii se realizează, potrivit legii, pe o perioadă de 24 de luni, actul normativ adoptat stabilind etapele de recalculare și de plată a drepturilor. Recalcularea drepturilor de pensie conform Legii nr.192/2015 se realizează, din oficiu, iar drepturile de pensie recalculate se acordă de la data de 01 ianuarie 2016 și se plătesc în etape, astfel:

În luna iulie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1990 – 31 martie 2001 inclusiv; În luna noiembrie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 aprilie 2001-31 decembrie 2010 inclusiv. În situaţia în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se menţine punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării. Datele nn-au fost oferite de purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii, consilierul superior Alina Tămaș.

 

 

 

2 Thoughts to “În atenția sălăjenilor pensionați înainte de anul 2011”

  1. Anonim

    EU CRED CA ATI SCRIS IN ZIAR DE CEL PUTIN CINCI ORI DE ACEASTA LEGE CARE DUPA CUM TE INFORMEAZA PERSOANELE DE LA GHISEUL INSTITUTIEI SE REFERA NUMAI LAA ANUMITI PENSIONARI CARE AU LUCRAT IN AVIATIE SAU MINERIT.ASA CA NU ESTE CAZUL SA O MAI AMINTITI PENTU CA MAJORITATEA PENS.CARE AU LUCRAT IN GRUPA 1 SI 2 DE MUNCA NU AU BENEFICIAT DELOC DE ACEASTA LEGE.

  2. Anonim

    but si stanciu fac legea la pensii in salaj! cum ii taie capu! in rest cele care calculeaza pensiile dorm pe ele, nu prea au activitate, va spune alina tamas mai multe ca si ea n-are nicio treaba!

Leave a Comment