Graba la nominalizarea somerilor din invatamant

Graba la nominalizarea somerilor din invatamantMinisterul Educatiei vrea din timp masurile de reducere a 15.000 de salariati din invatamant

Inspectoratele scolare trebuie sa decida, pana la finalul saptamanii, cum aplica masura reducerii posturilor din scoli, respectiv a 15.000 de posturi care trebuie sa dispara pana la data de 1 septembrie.

Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, a solicitat miercuri inspectorilor scolari sa analizeze, pana la finalul acestei saptamani, posibilele masuri de optimizare a retelei scolare, in vederea utilizarii eficiente a resurselor umane, materiale si financiare pentru incadrarea in numarul maxim de posturi alocat judetelor, pentru anul scolar 2010-2011.

Ministrul a atras atentia ca sunt doua tipuri de masuri pentru aplicarea prevederilor OUG 114/2009: masuri care pot fi luate la nivel judetean, de catre inspectoratele scolare, si masuri care pot fi luate la nivel national, de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Inspectoratele scolare judetene trebuie sa consulte autoritatile locale si reprezentantii partenerilor sociali pentru a se asigura ca in urma aplicarii masurilor propuse de minister vor fi asigurate dreptul la educatie al copiilor, elevilor din zone, grupuri dezavantajate, calitatea actului educational si respectarea prevederilor legale, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei.

Lucram la masurile propuse de minister pentru incadrarea, pana la 1 septembrie, in numarul maxim de posturi alocat judetului Salaj, respectiv de 4.436, fata de actualul 4.670.

Dar avem si cateva masuri proprii, luate la nivel judetean, si anume de reducerea celor 234 de posturi prin comasarea unitatilor de invatamant, prin renuntarea la invatamantul simultan si prin reducerea personalului necalificat. Urmeaza ca la finele saptamanii sa transmitem aceste masuri catre minister, ne-a declarat Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj.

Ministerul Educatiei a pus la dispozitia inspectorilor generali scolari patru propuneri de masuri, in principal de ordin aministrativ, prin care s-ar putea economisi cateva mii de norme didactice. Prima ar fi sa se renunte la grevarea de ore la clasa pentru directorii de scoala si directorii adjuncti.

Acesta masura ar acoperi circa 2.200 de norme. A doua propunere ar fi renuntarea la reducerea normei didactice de la 18 la 16 ore pentru profesorii si invatatorii de gradul I cu peste 25 de ani vechime. Este vorba despre 480.000 de cadre didactice pentru care s-ar face o economie de 8.000 de norme. O alta propunere ar fi cresterea numarului maxim de elevi pentru care o scoala poate primi personalitate juridica.

Este o masura strict administrativa cu care se salveaza 1.000 de norme. De asemenea, inca o solutie ar fi ca in momentul in care se calculeaza cifrele de scolarizare pentru anul 2010-2011 sa fie organizate clasele din mediul urban la efectivele maxime de elevi admise prin lege. Toate acestea sunt doar propuneri de masuri, iar pana la 1 septembrie vom avea timp suficient sa analizam impactul lor.

Ne-am propus sa nu mai rezolvam problemele in criza de timp, ci ne dorim sa avem timp sa discutam temeinic orice solutie pe care o vom pune in aplicare, a precizat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, dupa discutia de marti cu sindicatele. Solutiile propuse de catre inspectoratele scolare generale pentru aplicarea ordonantei 114/2009 vor constitui unul din punctele de pe agenda unei noi intalniri dintre ministrul Educatiei si liderii sindicatelor reprezentative din invatamant, intalnire ce va avea loc marti, 12 ianuarie.

Numarul maxim de posturi finantat pentru invatamantul preuniversitar de stat va scadea, in 2010, cu 15.000, de la 321.677 in intervalul ianuarie-august, la 306.677 in septembrie-decembrie, potrivit unei ordonante de urgenta publicate pe 29 decembrie in Monitorul Oficial.

Leave a Comment