Linistea natiunii naste pocitanii

S-au scurs din noul an doar cateva zile, iar cuvantul pe care-l auzi la fiecare colt de strada este acelasi: criza.

Daca anul trecut subiectul a fost diluat de alegerile prezidentiale si de cele europarlamentare, in 2010 criza va fi resimtita nu doar de buzunarele romanilor, ci si pe plan mediatic, psihologic. Pana una, alta, romanii pare sa se fi impacat cu acesta soarta, chiar daca multi dintre ei nici macar nu stiu ce le va aduce dimineata urmatoare.

Cei mai multi au luat decizia de a strange bani la ciorap, agonisind astfel bani pentru zile negre. Iar zilele negre tocmai au venit sub forma unui lant al scumpirilor provocat de modificarea unor accize, majorarea unor taxe si scumpirea majoritatii serviciilor.

Ca urmare, preturile au inceput sa creasca, pe lista neagra aflandu-se painea si carnea, tigarile si bauturile alcoolice, energia electrica si carburantii. Toate aceste scumpiri vin la pachet cu majorarea taxelor si impozitelor cu aproximativ 20 la suta fata de anul trecut, cand si asa birurile catre stat incovoiau coloana vertebrala a romanului, si asa extrem de subreda.

In aceste conditii, parlamentarii s-au apucat de studiat proiectul legii bugetului pe anul in curs. Sumele pe care Guvernul le are la dispozitie sunt extrem de limitate, iar foamea este din ce in ce mai mare. Din multitudinea de amendamente depuse la bugetul de stat, foarte putine au sanse sa treaca, chiar si in conditiile in care anumite ministere s-au trezit peste noapte cu bani mai multi.

Astfel, va fi interesant de vazut cum va obtine Guvernul Boc o crestere economica anuntata, atata timp cat cheltuielile cu institutiilor de stat raman ridicate. In unele cazuri, costurile administrative si de personal au crescut si cu pana la 50 de procente. Exemplul cel mai elocvent il da Palatul Cotroceni si, desigur, serviciile secrete.

Iar daca luam in calcul faptul ca, anul trecut, cand la putere se afla acelasi Guvern Boc, si care n-a reusit nici macar sa ne convinga ca lupta cu criza, daramiteri sa o si tina in frau, anul in curs ne putem lua adio de la orice fel de crestere, indeosebi cea economica. Pana la urma, indiferent cat ne-am lamenta, ne meritam soarta. Fiecare dintre noi stim si de ce…

Alte articole

Leave a Comment