Profesorii, lasati fara bani pentru carti

Profesorii, lasati fara bani pentru cartiProfesorii nu vor mai primi, in 2010, banii pentru achizitionarea de materiale didactice, au decis, marti, comisiile de invatamant reunite ale parlamentului. Ajutorul de 100 de euro pentru cumpararea de carti si programe educationale se acorda profesorilor, indiferent de varsta, din septembrie 2007.

La inceputul lui 2009, Guvernul a cautat diferite metode prin care suma respectiva sa nu se mai acorde, fiind vorba de un buget total de 26 de milioane de euro. Una dintre metodele gasite atunci era ca beneficiarii programului sa fie restransi la cadrele didactice mai tinere de 35 de ani, adica jumatate din totalul cadrelor didactice din Romania. In final, solutia gasita de minister a fost reducerea sumei, pentru a onora cererea a peste 260.000 de persoane.

La nivelul judetului Salaj, 3.100 de cadre didactice si-au depus cereri pentru acordarea ajutorului financiar in anul scolar 2009-2010.

Cereri care, pana la urma, s-au dovedit a fi inutile. Alte 3.077 de cadre didactice, care au solicitat subventiile pentru carti si manuale scolare in anul scolar 2008-2009, au primit in decembrie, anul trecut, mai putin de 30 la suta din contravaloarea a 100 de euro, urmand sa primeasca diferenta pana la 31 august, anul curent. Ramane insa de vazut cand si daca isi vor primi profesorii aceasta diferenta pentru banii de carti.

In schimb, tot in sedinta de marti, s-a decis continuarea alocarii de fonduri pentru decontarea transportului si pentru programul Bani de liceu.

Bursa, constand in 180 de lei pe luna, se acorda elevilor care au avut un venit brut lunar pe membru de familie, realizat in ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului de solicitare, de maximum 150 de lei. Anul trecut, in octombrie, Ministerul Educatiei estima la aproape 125.000 numarul beneficiarilor acestui program.

Alte articole

Leave a Comment