Gerul pune autoritatile salajene pe jar

Gerul pune autoritatile salajene pe jar

Premierul Emil Boc i-a convocat, duminica, pe prefecti la o videoconferinta, in cadrul careia au fost dezbatute problemele din teritoriu legate de vremea geroasa de afara. Printre acestea s-a numarat situatia persoanelor fara adapost, problema incalzirii locuintelor, dar si deszapezirea drumurilor.

Prezent la videoconferinta, prefectul de Salaj, Vegh Alexandru, a afirmat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca in judetul Salaj, din fericire, nu au fost inregistrate probleme deosebite, ca de exemplu in alte zone ale tarii, acolo unde temperaturile au ajuns pana la -34 de grade Celsius. Din fericire, in Salaj, temperaturile pe timpul noptii nu au scazut ca in alte judete. Insa, trebuie sa fim pregatiti pentru orice, a afirmat prefectul. Acesta a mai precizat ca, in cadrul videoconferintei, prefectilor li s-a cerut sa identifice in regim de urgenta locatiile in care pot fi adapostite temporar persoanele fara domiciliu.

In Zalau, am identificat cateva centre unde pot fi cazati oamenii strazii. Astfel, in afara Urgetei de la Spital, acesti oameni mai pot fi cazati la Adapostul de Noapte (25 de locuri, toate ocupate la aceasta ora), Centrul Social de Urgenta (20 de locuri), Centrul Victimelor Violentei in Familie (16 locuri), a declarat Vegh Alexandru, care a dat asigurari potrivit carora, la aceasta ora, in Salaj, nu se intampina probleme de genul drumurilor blocate sau a reducerii volumului de gaze naturale. Mai mult, prefectul a facut cunoscut ca, incepand de joi, temperaturile vor creste usor in toata tara.

Feriti-va de inghet!

Ministerul Sanatatii a postat pe site, in urma hipotermiilor majore intalnite in toata tara, cateva recomandari pentru cetateni. Astfel, in urmatoarele zile, salajenii trebuie sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig.

Este necesar consumul de alimente bogate in proteine nesarate si grasimi nesaturate, fructe, legume si evitarea consumului de alcool. Copiii nu trebuie lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate sau sa fie transportati pe distante lungi in masini care nu au sisteme de climatizare.

Persoanele in varsta, in special cele cu probleme cardiace si respiratorii, trebuie sa evite locurile aglomerate care le decompenseaza ritmul cardiac in conditii de temperaturi scazute. Locuintele trebuie sa fie incalzite corespunzator, iar instalatiile improvizate care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon trebuie sa fie evitate.

Nu in ultimul rand, mainile si picioarele nu trebuie sa fie expuse la frig, pentru a nu aparea degeraturile. Daca acestea apar totusi, salajenii trebuie sa mearga la medic si sa nu ia medicamente fara indicatii.

Alte articole

Leave a Comment