Dupa un an de amanari: Procesul privind explozia E24 se reia de la zero

Dupa un an de amanari: Procesul privind explozia E24 se reia de la zero

Procesul in dosarul privind explozia care a avut loc, in septembrie 2007, la blocul E 24 din Zalau, in care au murit doi tineri si 19 familii au ramas fara locuinta se reia in luna martie, la mai bine de un an de la primul termen, de la 0. De la prima infatisare in fata instantei, pe 9 februarie 2009, avocatii partii inculpate au solicitat trei amanari care au fost aprobate.

Mai mult decat atat, la solicitarea aceleiasi parti, procesul a fost stramutat de la Judecatoria din Zalau la cea din Oradea, sub pretextul ca in Zalau cazul este prea mediatizat. Reprezentantii E-ON Gaz au invocat si o exceptie de neconstitutionalitate prezenta in dosar, potrivit careia Curtea Constitutionala trebuie sa verifice dreptul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj de a prelua cazul de la Judecatoria Zalau, exceptie ce a fost insa respinsa.

Pentru faptul ca presa a vrut sa-i ajute, cazul a fost stramutat la Judecatoria Oradea, considerandu-se ca a avut un impact prea marea asupra publicului si reprezinta un fel de presiune asupra judecatorilor. Exceptia de necons-titutionalitate a fost respinsa de Curtea constitutionala la finele anului trecut, astfel ca procesul se va relua cu un nou termen, in data de 4 martie. Se porneste de la judecatorie, prima instanta in cadrul ierarhiei instantelor judecatoresti, primul termen. O luam de la zero.

Practic, acum se incepe din nou procesul, pana acum a fost doar cercetarea penala, a declarat Otilia Ielciu, unul dintre avocatii fostilor locatari din blocul E 24. Totusi, Ielciu apreciaza ca un succes faptul ca s-a ajuns si la acest proces, in conditiile in care, in situatii similare, s-a dispus neinceperea urmaririi penale. Este singurul in caz din Romania in care s-a facut trimitere in judecata in urma unei explozii produse la un bloc.

Norocul a fost ca s-au facut niste expertize de catre un institut de cercetare de la Petrosani, a subliniat sursa citata. In acest caz au fost trimise in judecata sapte persoane, fosti si actuali angajati ai E-ON Gaz, filiala Salaj, pentru comiterea mai multor infractiuni, printre care distrugere din culpa a 19 apartamente si a mai multor bunuri apartinand locatarilor din blocul E24, distrugerea din culpa a mai multor autoturisme si bunuri apartinand locatarilor din blocul vecin, uciderea din culpa a doua persoane, vatamarea corporala din culpa a unei persoane, care a ramas cu o invaliditate permanenta, dar si a altor cinci locatari.

Alte articole

Leave a Comment