Gerul a inghetat protestele pensionarilor

Gerul a inghetat protestele pensionarilor

Temperaturile cu minus inregistrate in ultimele zile au inghetat actiunile de protest ale pensionarilor. Organizarea grevei prin pichetarea prefecturilor judetene, timp de 10 zile, cate trei ore in fiecare zi, a fost discutata in sedinta Consiliului National al Federatiei Nationale a Pensionarilor din Romania (FNPR), din data de 21 ianuarie, insa propunerea a fost respinsa.

Liderul Sindicatului Liber al Pensionarilor (SLP) Salaj, Ilie Gorgan, de asemenea, si vicepresedintele federatiei, ne-a spus ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca aceste actiuni de protest au fost respinse din cauza temperaturilor scazute prognozate pentru aceste zile.

Nu putem scoate pensionarii din casa pe asemenea ger, sa-i tinem cateva ore in fata prefecturii. Nu le putem pune sanatatea in pericol, pentru a ne primi drepturile stabilite prin lege, a precizat Gorgan. Nemultumirile pensionarilor sunt legate de decizia Guvernului de a ingheta cuantumul pensiilor la nivelul lunii octombrie 2009 si de refuzul de a acorda cel putin o indexare corespunzatoare ratei inflatiei, precum si de neacordarea de punctaje suplimentare pensionarilor care au lucrat in grupele I si II de munca.

Pensionarii dau Guvernul in judecata

In lipsa unor actiuni de protest, liderii federatiei au decis sa dea Guvernul in judecata pentru a-si castiga drepturile stabilite prin lege. Pensionarii spun ca punctul de pensie a scazut acum la 39 la suta din salariul mediu brut pe economie, procentul fiind mult mai mic chiar si fata de cel stabilit pentru anul 2008, cand atinsese o valoare in jur de 42 la suta.

Initial, la reuniune, s-a pus in vedere sa acceptam mai putin de 45 la suta din salariul mediu brut pe economie, astfel incat Guvernul sa aiba de unde plati. Este inacceptabil. Ne vom cere drepturile stabilite prin lege in instanta. Daca nu vom avea castig de cauza in Romania, vom merge si mai departe, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a spus Ilie Gorgan.

Pensionarii mai cer Guvernului sa asigure fondurile necesare pentru medicamentele din spitale, astfel incat pacientii sa nu fie nevoiti sa-si aduca medicamentele de acasa, dar si sa protejeze batranii afectati de procesul de retrocedare. De asemenea, pensionarii vor cere Parlamentului sa nu aprobe modificarea Codului fiscal, in sensul impozitarii progresive a pensiilor care depasesc salariul mediu.

Pentru a-si sustine revendicarile, pensionarii au planificat miscari de protest in Capitala, pentru inceputul lunii februarie, la care sa participe peste 12.000 de pensionari din toata tara. Ne vom zbate pe toate caile legale pentru a ne castiga drepturile castigate prin munca de-o viata, a incheiat liderul SLP Salaj, sindicat din care fac parte 19.500 de pensionari salajeni.

Leave a Comment