Furturile de si din autoturisme, in crestere fata de anul trecut

Furturile de si din autoturisme, in crestere fata de anul trecutOpt autoturisme furate si alte 78 pradate de hoti. Este bilantul intocmit pe primul semestru al anului de catre Inspectoratul de Politie Judetean Salaj, privind furturile de si din autoturisme, statisticile indicand o crestere semnificativa a numarului de infractiuni de furt, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Opt salajeni au sesizat Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj, in primele sase luni ale anului, despre faptul ca le-au fost furate autoturismele. Potrivit Nadiei Serban, purtatorul de cuvant al inspectoratului, in primul semestru al anului au fost inregistrate opt reclamatii de furt de autovehicule, dintre care un autoturism din clasa celor de lux (marca Volkswagen Golf), o utilitara si o remorca, celelalte fiind autoturisme marca Dacia. Din totalul reclamatiilor de furt de autoturisme cinci au fost solutionate, fiind vorba de asa numitele furturi de folosinta, cand infractorii folosesc masinile pentru plimbari, dupa care le abandoneaza, iar un caz nu s-a confirmat, a precizat Serban. Si totusi, statisticile nu sunt prea imbucuratoare, inregistrandu-se o crestere a numarului de masini furate cu 40 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cele mai multe reclamatii au fost in primele luni ale anului. Si anume, in luna ianuarie au fost inregistrate patru furturi de autoturisme, in aprilie doua si cate un caz in lunile martie si mai. De mentionat este insa faptul ca, din a doua jumatate a anului, la nivelul judetului Salaj nu a mai fost sesizat niciun furt de autoturisme, a adaugat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj.

In privinta furturilor din autoturisme, in primul semestru al anului in curs s-au inregistrat 78 de astfel de infractiuni, in crestere cu aproximativ 30 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cele mai multe reclamatii inregistrate au fost cu privire la furturi de radiocasetofoane si de roti de rezerva, ne-a spus Nadia Serban, adaugand si faptul ca mai bine de jumatate din cele aproape 80 de furturi din autoturisme au fost solutionate. Astfel, pentru a tine sub control acest fenomen, Politia recomanda sa nu se lase la vedere bunuri de valoare cum ar fi telefoane mobile sau laptop-uri, documente, carti de credit, genti sau sacose chiar goale, articole de imbracaminte, suporturi pentru detectoare de radar care sa-i tenteze pe hoti. Totodata, oamenii legii ii atentioneaza pe soferi sa nu lase cheile in contact si, atat pe timpul zilei, dar mai ales pe timpul noptii, sa demonteze interfata radio-casetofonului sau a cd-player-ului, detectoarele de radar sau sitemele GPS. Proprietarii de autoturisme sunt sfatuiti sa asigure portierele si geamurile autoturismului chiar daca lipsesc doar cateva clipe. Se recomanda, de asemenea, montarea unui sistem de alarma pentru descurajarea infractorilor. Politistii mai atrag atentia asupra faptului ca, de cele mai multe ori, pagubele pot fi mult mai mari decat valoarea bunurilor sustrase intrucat cele mai multe furturi din autoturisme se produc prin spargerea unui geam.

Actiuni de prevenire a furturilor auto

Pentru a combate astfel de infractiuni de furt, politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale al IPJ Salaj au desfasurat opt actiuni de prevenire, prin patrulari in zonele cu risc criminogen ridicat, precum si activitati de colaborare cu societati specializate de transport, privind furnizarea de informatii referitoare la persoanele suspecte si straine de localitate, care se deplaseaza la munca in strainatate, in special, pe timp de noapte. De asemenea, politistii colaboreaza si cu Inspectoratul de Jandarmi Judetean si Politia Comunitara, pentru asigurarea unui schimb de date si informatii referitor la acest gen de furturi.

Leave a Comment