Unghiul ascutit al crizei

Criza se simte diferit, are alt gust, alt miros si alta culoare in functie de unghiul din care o analizezi. Daca o vezi de pe coasta Spaniei, criza iti spune ca a cazut domeniul constructiilor si, dupa el, s-au inchis alte si alte afaceri. Ca intr-un lant. Dar nu miroase a saracie lucie, nici pe departe. Turismul in Spania merge si acum. Spaniolul de rand inca isi face plinul de baxuri de la supermaketuri si vacantele prin tari exotice. Salariul mediu ramane la 1200-1500 de euro, in timp ce somerul primeste ajutor de la stat 800 de euro lunar.

Daca privesti criza din unghi nemtesc, vacantele raman si aici vacante, peste hotare, binenteles. Cumparaturile de alimente merg la fel ca la spanioli, cu baxul, dar la restul se asteapta mai mult ca oricand perioada reducerilor. Si preturile se reduc cu pana la 90 la suta, patronii preferand sa scoata minimul de banuti decat sa ramana cu marfa pe raft. Pe vreme de criza, insa, neamtul reduce costul la benzina cumparand biciclete pentru intreaga familie. Pe Rin in jos, afacerea cu biciclete a inflorit, in ultimele luni, iar neamtul ajuns in somaj gaseste job-uri mici, dar care sa ii asigure alte 200-300 de euro in fiecare luna.

Criza la romani miroase urat. Cumparaturile se fac la bucata, ajutorul de somaj este sub 200 de euro, cu toate ca statul pompeaza bani la acest capitol, ca sa sustina niste randuri ce se ingroasa de la o saptamana la alta. Guvernul si planul lui de criza plutesc in deriva, intr-o barca gaurita, din care Boc si ministrii incearca sa scoata apa cu batistele. Romanul plecat la mare nu indrazneste sa manance la terasa, prefera sa-si duca de acasa conservele si PET-ul de bere si sa ia masa cu familia, in camera, sau direct pe patura de plaja. Sunt putini cei care se arunca pe concedii exotice. Grevele si pichetarile si protestele se mentin inca pe ordinea de zi, dar acest lucru nu e nou pentru Bucuresti si cele 40 de judete. Concedierile se tin lant, merg ca unse, poate e singura chestie care merge ca pe roate in Romania, dar culoarea este intunecata si da dureri serioase de cap oricarui angajat. Miroase urat criza pentru romani si din orice unghi ai privi, totul pluteste intr-o bajbaiala de nedescris, in care autoritatile se intrec in a-si da cu presupusul. Alimentul de criza, slujba de criza, concedierea de criza, benzina de criza, factura de criza, concediul de criza, leafa de criza. Familia de criza se lupta sa treaca de la o zi la alta, ba alunecand, ba sarind gafait peste tot felul de probleme, junghiuri si unghiuri. Mereu ascutite si foarte ascutite.

Leave a Comment